Няколко публикации отразяват нови данни на Световната метеорологична организация (СМО), които показват, че, както пише Axios, "температурите в Европа се повишават два пъти по-бързо, отколкото на всеки друг континент на Земята".

Изданието допълва, че през последните 30 години Европа се е затопляла с 0,5C на десетилетие - темп, който се надхвърля само от Арктика и части от Антарктида.

Изданието добавя: "Затоплянето на Европа води до мащабни промени в околната среда, включително топене на планинските ледници и по-тежки и продължителни екстремни метеорологични явления."

Ройтерс твърди, че през последните три десетилетия Европа се е затоплила "повече от два пъти повече от останалата част на света", докато средната стойност за света е едва 0,2C на десетилетие.

Той цитира думите на генералния секретар на СМО Петтери Талас: "Европа представя жива картина на затоплящия се свят и ни напомня, че дори добре подготвените общества не са защитени от въздействието на екстремните метеорологични явления."

The Guardian пише за резултатите: "Докладът за състоянието на климата в Европа, изготвен съвместно със службата на ЕС "Коперник", предупреждава, че с продължаването на тенденцията към затопляне изключителните горещини, горските пожари, наводненията и други последици от климатичните промени ще засегнат обществото, икономиките и екосистемите." The Independent и MailOnline също публикуват историята.

Във връзка с това Европейската централна банка (ЕЦБ) "предупреди банките, че ако не успеят да се справят с финансовите си рискове от изменението на климата през следващите две години, това ще доведе до по-високи капиталови изисквания и глоби", съобщава Financial Times.

Ройтерс съобщава: "Банките от еврозоната все още до голяма степен не успяват да изпълнят очакванията на Европейската централна банка за оповестяване и управление на климатичните промени, а изоставащите, които продължават да не спазват сроковете, може да бъдат принудени да притежават повече капитал, заяви ЕЦБ в сряда."

Politico казва: "ЕЦБ увеличава натиска върху банките да се справят с климатичните рискове".