За разлика от Тибетското плато, където снегът е рекордно много за историята на метеонаблюденията там, във Финландия се наблюдава другата крайност.

Местните метеослужби съобщават, че за това време на годината снегът в северната страна е рекордно малко за цялата история на метеорологичните записи и наблюдения.

 В началото на седмицата само в две станции в Лапландия, където живее дядо Коледа, има достатъчно сняг, за да бъде измерена дебелината на снежната покривка. Това са станциите Енонтеккийо и Киттиля, където покривката е съответно 4 и  5 см при норма за периода над 20 сантиметра.

Но и това е нещо, тъй като на цялата останала територия на страната снежна покривка практически липсва.

Ппрез последните няколко години за сняг и слана в много части на Финландия трябваше да чакат до януари. Каква ще бъде тази година,  все още е неизвестно, но засега сняг няма, а температурите са много над обичайните.

Зимните периоди се скъсяват и като главна причина за тази тенденция, учените наричат глобалното затопляне, което във Финландия е почти два пъти по-изразено, отколкото в други части на света. Освен това, поради промените в климата, в региона броят на бурите се увеличава, а броят на арктическите лисици и други полярни обитатели на тундрата намалява.