Първите обилни валежи от няколко месеца започнаха вчера в Калифорния и помогнаха на огнеборците в борбата им с най-смъртоносния в историята на щата горски пожар. С дъждовете обаче се появи и рискът от внезапни стихийни наводнения, което спъва спасителните екипи, които продължават да издирват човешки останки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Очаква се количеството на валежите да достигне около 150 л на кв. м до уикенда, включително в района на напълно унищожения от пожара град Парадайз, на около 280 км североизточно от Сан Франциско.

На пресбрифинг в община Бъти местният шериф съобщи, че по последни данни броят на жертвите от пожара е достигнал 83-ма души. Същевременно е спаднал броят на изчезналите, за които все още няма сведения. Те са 563 - значително по-малко от досегашната цифра от около 1200. Много от хората, загубили връзка с близките си в хаоса на огнената стихия и последвалата спешна евакуация, вече са се обадили.

Властите постепенно разрешават на жителите на изгорелия Парадайз да се върнат и да видят какво е останало от домовете им.

Шерифът отбеляза, че започналите проливни дъждове създават сериозни опасения и има рискове от кални свлачища. Затова от

застрашените райони при повишен риск спасителите ще бъдат изтегляни.

Синоптиците казват, че в някои от валежните райони ще се появи и силен вятър със скорост над 70 км/ч, което пък повишава опасността отломки от неразчистените още руини от пожарищата да бъдат повлечени от водните потоци или пък да хвърчат опасно наоколо.

"След пожарите липсва растителност, която да задържа почвата, и възниква риск тя просто да бъде повлечена от прииждащи води в кална маса заедно с неразчистените разрушения", каза метеорологът Джони Пауъл в Сакраменто, столицата на щата.