Германският Бундестаг прие "силно изменена версия на спорния закон за отоплението, с което сложи точка на епизода, превърнал се в политически провал за управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц и в символ на предизвикателствата, свързани с налагането на радикални екологични закони на собствениците на жилища", съобщава Financial Times.

Той добавя: "Парламентът на страната одобри смекчена версия на плана, който първоначално щеше да представлява ефективна забрана за всички нови газови и мазутни котли, изисквайки от януари 2024 г. новите системи да се захранват с минимум 65% възобновяема енергия.

Планът, дело на министъра на зелената икономика и вицеканцлер Роберт Хабек, беше един от най-амбициозните законодателни актове на Германия в областта на климата. Той имаше за цел да ускори преминаването към термопомпи, слънчеви панели и водородни котли като част от по-широкия стремеж за постигане на национална цел за въглеродна неутралност до 2045 г.

Но обществената и политическа реакция срещу предложенията наруши подкрепата за коалиционното правителство на Шолц."

Ройтерс кдобавя: "Хабек заяви, че новите мерки ще намалят около 40 млн. тона въглеродни емисии до 2030 г.

Но неговото министерство призна, че смекчаването на първоначалния проект на закона от април, който щеше да наложи преминаването към зелено отопление много по-рано, ще означава, че Германия няма да постигне целта си за емисиите в сектора до 2030 г."