Френският президент Еманюел Макрон очерта плановете си за изграждане на поне шест нови ядрени реактора във Франция през следващите десетилетия, съобщава Financial Times.

"Залагайки на атомната енергия, ще се помогне за намаляване на емисиите на парникови газове", цитира вестникът речта на френския президент в Белфор, Източна Франция, относно мерките за постигане на нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

>>>>Вижте снимки на някои от атомните централи във Франция>>>>

Макрон е заявил, че контролираната от държавата компания EDF ще изгради и експлоатира новите реактори, които ще бъдат усъвършенствани версии на европейския реактор под налягане (EPR) и ще струват около 50 млрд. евро, обяснява вестникът.

В речта си Макрон заявява още: "В дългосрочен план ядрената енергия и възобновяемите енергийни източници ще осигуряват по-евтина енергия, защитена от сътресенията на пазарите".

В допълнение към шестте реактора до 2050 г. има "възможност за още осем", пише Guardian, като добавя, че Макрон също така ще се "стреми да удължи живота на всички съществуващи френски атомни централи, където това е безопасно".

Макрон обяви създаването на нов междуведомствен орган, който да следи за изпълнението на плана, съобщава Politico. Ройтерс съобщава, че EDF ще наеме повече от 3000 нови служители.

Асошиейтед прес пише: "Миналата година френският орган за ядрена безопасност се съгласи да удължи експлоатационния срок на 32-те най-стари ядрени реактора в страната с едно десетилетие до 50 години. Повечето ядрени реактори са построени през 80-те години на миналия век, което означава, че те могат да бъдат спрени през 2030 г."

The New York Times отбелязва, че Макрон "преди е обещавал да намали зависимостта на Франция от ядрената енергия, но се е насочил към изграждане на имидж на про-ядрен президент, борещ се с изменението на климата, тъй като е изправен пред труден опит за преизбиране през април".

За новите централи Макрон заяви, че държавата ще поеме своите отговорности за осигуряване на финансите на EDF, което показва, че правителството може да влее свеж капитал в 84%-ната държавна фирма, съобщава Ройтерс.

 "Индипендънт" отбелязва, че "реакторите EPR на EDF са имали проблемна история. Проектите EPR във Фламанвил във Франция и Хинкли Пойнт във Великобритания изостават с години от графика и надхвърлят бюджета с милиарди, а реакторите EPR в Китай и Финландия са засегнати от технически проблеми."

В същото време Макрон обяви, че Франция планира да увеличи капацитета си за производство на слънчева енергия около 10 пъти до 2050 г., съобщава Ройтерс: "До 2050 г. капацитетът на слънчевата енергия трябва да достигне над 100 гигавата, а капацитетът на вятърните инсталации на брега трябва да нарасне до 40 гигавата от почти нула в момента."

Малко преди съобщенията "EDF потвърди, че ще закупи базирано във Франция звено за ядрени турбини от General Electric, тъй като държавната енергийна компания се опитва да обедини ядрените дейности, считани за стратегически в новия стремеж на Франция за многомилиардни инвестиции в нови реактори", се казва в друг материал на Ройтерс.