В следващите няколко дни ни предстои динамично, често - ветровито, но много по-топло от обичайното за март време.

До края на днешния ден облачността над повечето райони на страната ще намалява до слънчево време или с незначителна висока облачност. Малко повече облаци ще има в крайните северозападни и югоизточни райони, но и там слабите валежи от сутринта ще спират.

Ще духа до умерен вятър от изток и югоизток, който към края на деня временно ще отслабне и ще започне да се ориентира от юг - югоизток.

Максималните температури ще достигнат 15 до около 20 градуса.

През тази нощ облачността ще бъде значителна. В Източна България ще духа умерен и на моменти силен южен вятър, а в Дунавската равнина - слаб до умерен от изток. В края на нощта и ранните утринни часове на отделни места в Западна и Централна България ще превали за кратко, като не е изключено и да прегърми.

Минималните температури ще са доста високи за това време на годината, от 7-8 до 14 градуса в местата, чувствителни на южния вятър на изток.

През деня облачността ще намалява до незначителна и слънчево време. Вятърът ще се усили и ще бъде силен, на моменти бурен, главно то югозапад и юг. Отслабване на вятъра ще настъпи по-късно след обяд. Дневните температури ще бъдат предимно в интервала от 18 до 24 градуса. Това са стойности, характерни за месец май, не за началото на пролетта.

Европейският континент е почти изцяло под влияние на огромен и мощен циклон с център западно от Ирландия, разпростиращ се от Гренландия до Египет и от Русия до Азорските острови.

В челната му част към Балканите и Източна Европа нахлува топъл въздух от Африка и Средиземно море, а в западните от север се спускат студени океански въздушни маси. Именно затова у нас ще бъде най-топло от целия континент, макар че ще бъде доста ветровито.

На запад - обратно, ще бъде облачно, студено, със значителни валежи от дъжд и също ще бъде ветровито, но с режещ студен и влажен северен вятър. Там в планините ще паднат и значителни снеговалежи. В следващите няколко дни тази обстановка няма да се променя съществено.

В следващите дни у нас температурите ще бъдат летни и предстои бурно развитие на пролетната растителност и цъфтеж и на по-късните овошки.