Гигантските секвои - емблематични дървета за природните паркове в американския щат Калифорния, стават все повече във Великобритания, където се по-адаптират добре, отколкото в родината си, показва проучване, цитирано от АФП.

Най-високите дървета в света поглъщат големи количества въглероден двуокис.

Големи, вековни дървета от този вид има и у нас, в България. Вижте галерията.

Около 500 000 гигантски секвои има във Великобритания в сравнение с по-малко от 80 000 растения от вида в Калифорния, показват данните от изследването.

Проучването е направено от специалисти от лондонския Юнивърсити колидж и е публикувано в изданието Royal Society Open Science.

Горите с гигантски секвои в Калифорния, където те са с височина от 50 до над 80 метра и диаметър от 6 до 8 метра, са едни от най-наситените с въглерод в света. Това се дължи по-специално на възрастта на дърветата, която може да достигне 3000 години.

"Установихме, че британските гигантски секвои са добре адаптирани към условията в страната и са способни да улавят голямо количество въглероден диоксид", обясни Рос Холанд, водещ автор на изследването.

Дърветата са пренесени във Великобритания в средата на 19-и век и "бързо се превръщат в символ на богатството" през Викторианската епоха, като се засаждани на входовете на големи имения, покрай основни пътни артерии и в паркове, посочват изследователите.

Днес, в контекста на климатичната криза, възможностите на секвоите да абсорбират въглероден двуокис представляват интерес за учените. Те са изследвали развитието и количествата на абсорбиран въглероден двуокис в около сто британски екземпляра, засадени при различни условия на околната среда (почва, влажност, климат и др.), отбелязва АФП.

На две изследвани места - в ботаническа градина в Съсекс, Югоизточна Англия, и в друга градина на северозапад от Глазгоу в Шотландия, секвоите растат бързо като американските и развиват приблизително същия капацитет за поглъщане на въглерод. Това са около 85 килограма абсорбиран въглерод годишно, показват данните от изследването.

От друга страна дърветата, засадени в парк в покрайнините на Лондон, благодарение по-специално на по-ниските годишни валежи, растат по-бавно и произвеждат по-малко биомаса (листа, ствол, клони и т.н.), която е способна да абсорбира въглероден двуокис.

На базата на тези резултати учените се надяват да могат да дадат препоръки за най-подходящите места за засаждане на секвои в бъдеще, както и за най-добрите начини за тяхното поддържане, отбелязва АФП.