Според нови данни, пустинният скакалец продължава да представлява сериозна заплаха за продоволствената сигурност и селското стопанство в някои части на Източна Африка, Индия и Пакистан.

Това е резултат от благоприятните климатични и екологични условия, заявиха от Световната метеорологична организация (WMO).

Промените в климата, като повишените температури и валежите в пустинните райони, както и силните ветрове, свързани с тропическите циклони, създават нови условия за възпроизводството, развитието и миграцията на вредителите.

“““Виж галерия от снимки на опасното насекомо“““

Първата вълна от вредители в края на 2019 г. унищожи 70 000 хектара земеделска земя в Сомалия и Етиопия и 2400 кв. км пасища в Кения.

Според неотдавнашна оценка в Етиопия, между декември 2019 г. и март 2020 г. скакалците са засегнали съответно 114 000, 41 000 и 36 000 хектара сорго, царевица и пшеница.

Регионалният климатичен център на WMO съобщава, че през последните 14 дни в Северна Кения, Източна и Североизточна Етиопия са регистрирани големи рояци.

Непрекъснато увеличаване на популацията на скакалци се осъществява дори при усилия за контрол. В някои части на Судан на повече места са регистрирани възрастни скакалци.

Предполага се, че климатичните условия, подходящи за развитието на опасните вредители, са в Уганда, югоизточно от Судан, Източна Етиопия, Северна Сомалия и Северна Кения.

Условията на околната среда (по-специално наличието на зелена растителност) са най-благоприятни в някои райони на Северозападна Кения, Южен Судан, Етиопия и Северна Сомалия.