През 2021 г. светът е губил "16 футболни игрища с дървета в минута" заради горски пожари, съобщава BBC News.

Агенцията се позовава на последните данни на Global Forest Watch. В доклада се казва, че това количество е "почти удвоено през последните 20 години" и че "изменението на климата е ключов фактор за това увеличение".

Той цитира анализатор, който стои зад изследването, който казва: "Най-голямо безпокойство буди фактът, че пожарите стават все по-чести, по-силни и имат потенциала да отключат голяма част от въглерода, който се съхранява в почвите."

The Independent също публикува историята.

Междувременно Ройтерс съобщава, че по данни на държавното радио най-малко осем души са загинали в горските пожари в Алжир вчера.

Друга статия на Ройтерс е озаглавена: "Испански пожарникарски екип се сблъска със смъртта, докато във Валенсия бушува горски пожар".

EurActiv помества коментар на професор Sten B Nilsson, според който горските пожари в ЕС тази година са четири пъти повече от средното. Той заключава: "За да се избегне бъдеще, в което опустошенията, които пожарите причиниха на горите в Европа това лято, ще са необходими съгласувани усилия на много фронтове.

Вместо да бъдат жертва на изменението на климата, нашите гори трябва да бъдат важен инструмент в борбата с него."