На много карти можете да видите температурните аномалии. Аномалията не е нещо страшно, това е термин, означаващ разликата между нормалната стойност за дадено място по конкретен параметър и реално измерената.

В момента аномалиите над цяла Гренландия са над нулата, т е температурите навсякъде са по-високи от обичайните за ледения остров.

Но не аномалията топи леда. Леда се топи от положителните температури.

От 30 юли до края на тази седмица ледът в Гренландия се топи повсеместно, включително на разположените най-високо по ледения щит места.

Горещата вълна, която "изгори" Европа и след това обхвана Скандинавия, продължавайки да се измества на север-северозапад, достигна Гренландия тази седмица.

>>>Виж снимки от уникалния леден остров>>>>

Както е известно, крепостта на северните ледове не изобилства от мрежа метеостанции. Но съществуващите метеорологични станции, които са разположени главно по крайбрежната ивица, отбелязват екстремна температура за тези места.

Във вторник, 30 юли, в Кварсут (на 71 градуса северна ширина) беше по-топло, отколкото в Лондон и Москва (+20,6)! Обикновено по това време тук не е по-топло от +10 градуса.

Друга метеорологична станция (Mittarfik), разположена по-на север, на 800 км от Северния полюс (на 77 градуса ширина), регистрира +17,5 градуса.

Ненормално високата температура провокира рекордно топене на лед в Гренландия. Според оперативното наблюдение, обемът на леда бързо намалява.

Според изчисленията, "жегата" в Гренландия ще продължи още няколко дни, след което ще намалее. През уикенда ситуацията би трябвало да се нормализира.

>>>Посетете нашата Фейсбук-страница>>>>