През започващата седмица ни очаква интересно и динамично време.

Хладният въздух, който се настанява днес, ще определя времето през първата половин, но след това се завръщат летните температури.

Почти до края на деня днес ще бъде ветровито и хладно, с температури след обяд от 15 до 19-20 градуса, за София около 15. Привечер вятърът бързо ще отслабва.

През нощта вятърът ще спре, а облачността, предимно средна и висока, ще бъде значителна. Ще остане без валежи. Минималните температури ще бъдат от около 3 до 9 градуса.

Утре ще се появи слаб вятър от изток, а от югозапад облачността ще започне да се увеличава и вплътнява. Още преди обед над югозападните райони ще започнат превалявания от дъжд, които ще обхванат централните западни райони, а по-късно през деня и привечер и голяма част от Южна България. Северно от Стара планина ще остане почти без валежи или със слаби такива. В източните райони ще духа слаб югоизточен вятър. Дневните температури ще бъдат от около 9-12 по високите котловини на запад до 19 градуса в низините.

В София ще бъде доста хладно, с температура, която няма да превиши много 10 градуса, а около и след обяд ще превали и дъжд.

Утре над целия континент температурите ще бъдат вече есенни - сериозна промяна в сравнение с тези от миналата седмица. Над Пиринеите и у нас, на Балканите ще превали дъжд. Слънчеви места ще има в центъра на континента, но температурите и там ще бъдат вече ниски, под 20 градуса дори през деня. Малко по-топло ще бъде само в Атина, Истанбул и Лисабон и Мадрид.

 В нашата страна в сряда денят над южните райони ще започне с предимно облачно време, а на места ще превалява слабо. На север облачността ще бъде променлива към незначителна. Още около обяд и на юг слабите превалявания ще спрат, а облачността ще се разкъсва.

Минималните температури ще бъдат от 5 до 10, а дневните от 13 до 19 градуса.

В четвъртък облачността ще бъде незначителна. Минималните температури ще останат почти без промяна, а дневните ще се повишат и ще бъдат около 20 градуса.

В петък ще се усили вятърът от югозапад и температурите рязко ще се повишат отново до летни стойности от 24-25 до около 30 градуса, на местата, чувствителни на югозападен вятър - и малко над 30 градуса.  Облачността ще бъде средна и висока, вероятността за валежи е малка.

През почивните дни остава доста топло за края на октомври, с температури около и над 25 градуса. През страната ще премине размит атмосферен фронт, облачността ще се увеличи и на места, главно над западните райони ще превали и прегърми.

В събота ще духа силен и бурен вятър от юг, който в неделя ще стихва.