Слънцето продължава да се спуска все по-ниско от ден на ден, дните се скъсяват и продължителността им вече навсякъде в страната е под 11 часа. Въпреки това, "подарената" от отминалото лято въздушна маса е доста топла, с температури до около 15 градуса на километър и половина над земната повърхност.

При поне септемврийско или лятно слънце, подобни първоначални условия биха довели до максимални стойности от около и дори над 30 градуса в низините. Заради все по-слабото слънце, обаче, пълният потенциал на тази "жега" не може да се използва изцяло. Все пак, в момента температурите на места са с близо 10 градуса над обичайните за втората половина на октомври. На графиката можете да видите: червената линия с нормалните, средни за 30 години температури във височина над северните части на страната ни. Снопът разноцветни линии отгоре (!) са прогнозите при различни начални условия по модела ГФС на американската НОАА. Както се вижда, в следващите 6-7 дни може да бъдем сигурни, че валежи няма да има, а температурите ще останат с между 5-6 и десетина градуса над обичайните.

Снимка: Wetterzentrale, НОАА

Кога следва да очакваме промяна?

Такава неминуемо ще настъпи, но със сигурност няма да бъде в следващите 6 до 8 дни.

Днес ще бъде слънчево, с поява на средна и висока облачност, прозрачна за слънчевите лъчи. Температурите ще бъдат от 22 до 27 градуса. Ще духа слаб вятър от изток.

Минималните температури утре и в неделя ще са от около 7 до 13 градуса. През деня съществена промяна на времето няма да настъпи: слънчево, почти тихо или със слаб източен вятър и температури от 22 до 27 градуса. Сутрин на места ще има краткотрайни мъгли.

Предстоящите 2 почивни дни са поредните, които ще предложат отлични условия за планински туризъм. Температурите на 1200 метра надморска височина ще достигат 17-18 градуса. Ще бъде слънчево или с незначителна висока облачност. Вятърът ще бъде слаб, от юг и югоизток.

В понеделник и вторник ще бъде най-топло, с дневни температури от 23 до 28 градуса. на места в по-високите хълмисти части на Дунавската равнина не са изключени и стойности, доближаващи 30 градуса. Минималните температури ще останат от 8 до 13, 14, малко по-ниски  на места по високите полета и низините. Остава и вероятността за краткотрайни утринни мъгли, които ще се разсейват.

В сряда  и четвъртък ще се усили вятърът от изток-североизток и температурите слабо ще се понижат. Ще остане слънчево, с временни увеличения на облачността. Минималните температури в сряда ще са от 7 до 13 градуса а в четвъртък слабо ще се понижат.

Дневните стойности ще се понижат малко спрямо тези от началото на седмицата и ще бъдат от 20 до около 25 градуса.