През последните няколко дни огромни зони в Ливан и Сирия бяха обхванати от пламъци. Катастрофалните горски пожари се разпространяват през гори, ферми и домове, като помитат всичко по пътя си. 

>>>>Виж снимки от пожарите в Ливан>>>>

Правителството на Ливан спешно поиска помощ от международната общност, тъй като неговите противопожарни служби бяха хванати неподготвени, докато се опитват да се борят над 100 пожара, които са се разпростряли в целия регион Ливан.

Пострадалите райони са в областта Чуф, на юг от Бейрут, където има масови евакуации на домове. Съобщава се за смъртта на поне един пожарникар.

В доклад на правителството се отбелязва, че пожарите са достигнали и до три провинции на Сирия и са подпомогнати отчасти от "горещата вълна, обхванала региона, както и силните ветрове. Особено опасни са пожарите за кедровите и боровите гори в района.

Министърът на околната среда на Ливан Фади Драйсати обвини за все още бушуващите пожари умишлените палежи и призова за "строги наказания", ако извършителите бъдат арестувани.

Премиерът Саад Харири заяви, че е призовал международната общност за помощ, като Кипър и Гърция вече съобщават, че са изпратили самолети, за да помогнат за гасене на пожарите.

Харири също се закле, че "тези, които стоят зад палежите", ще "платят висока цена".