След два месеца с почти непрекъснато наднормени температури, от утре предстои период с по-студено време. Той ще продължи до понеделник, а от вторник отново температурите тръгват нагоре.

Днес облачността ще бъде значителна. Температурите ще са от десетина градуса до 17 градуса в северозападните райони, където за кратко днес вятърът ще се ориентира от запад.

Довечера и през нощта вятърът ще се ориентира  от север и ще се усилва. С него ще прониква по-студен въздух.

Утре минималните температури ще бъдат от 2 до 8 градуса, а дневните стойности ще бъдат от 7 до 14 градуса. Ще духа до умерен северен вятър, в западните райони - слаб от запад-северозапад. Облачността над централните и източни райони ще бъде значителна и там на места ще превали дъжд, в планините - слаб сняг.

Плавното застудяване продължава и в петък. Минималните температури ще са от 1 до 6, а дневните от 4 до 10 градуса. Ще остане ветровито и предимно облачно, въпреки, че на места ще има временни разкъсвания на облачността.

Ще превалява слаб дъжд, предимно в централните и източни райони, С понижението на температурите, дъждът ще преминава в сняг и в полупланинските райони и планините над 700-800 метра. Валежите в низините няма да бъдат значителни. По-съществени валежи са възможни на места северно от планините.

В събота облачността ще бъде променлива, почти без валежи. Минималните температури ще се понижат и ще са от около минус 4 по високите полета до 3-4 в местата с облаци. Максималните ще са най-често от 3 до 9 градуса.

В неделя минималните температури ще бъдат от минус 3 до плюс 3, а дневните - от 4 до 10 градуса, на места в южните райони до около 11. Над по-голямата част от страната ще бъде облачно, а преваляванията ще започнат по-късно привечер или след обяд.

В понеделник слаб и умерен валеж са възможни над цялата страна, като в южните райони ще вали дъжд, а в Северна България и високите полета ще превалява дъжд и мокър сняг.

Сняг ще вали и в Софийско, като не е изключено за кратко да се образува тънка снежна покривка, но с напредването на деня в понеделник въздушният пренос във височина ще се ориентира от югоизток и ще се затопля. Преваляванията от югозапад ще спират и до края на деня ще спрат в цялата страна, освен в крайните северни и югоизточни райони.

Във вторник облачността ще бъде променлива, почти без валежи. Минималните температури ще бъдат от 1, 2 градуса на запад  и  северозапад до 11, 12 по Черноморието. През деня ще се затопли и максималните стойности ще бъдат от около 5, 6 градуса на северозапад до 13, 15 в крайните югоизточни райони.

Според предварителните прогнози, в средата на следващата седмица времето ще остава с около или малко над обичайните за ноември стойности. Ще бъде по-често облачно, в някои  дни с превалявания от слаб дъжд.

Температурите ще се повишават, особено в източните райони и северно от планините, където при някои сценарии могат да доближат пак 15 градуса. Все пак, повече подробности за времето след събота, заради сложната обстановка, очаквайте в следващите дни.

През двата почивни дни условията в планините няма да бъдат подходящи за туризъм. Ще бъде облачно, мъгливо, ветровито, с температури на 1200  метра надморска височина под нулата през целия ден.