Мнозина не харесват студеното време  и зимата и биха искали, подобно на мечките и някои други бозайници, да заспят през есента и да се събудят напролет. Но не всичко е толкова просто. Ето някои любопитни факти за зимния сън.

Какво е хибернация?

Всеки е чувал за мечките, които спят в хралупите си цяла зима. Но всъщност те, както и други спящи зимен сън видове, не спят през студения сезон. Хибернацията е разширена форма на ступор, състояние, при което метаболизмът се намалява до под 5% от нормалния.

"Повечето физиологични функции в това състояние са изключително забавени или напълно спрени", казва Марина Бланко от Лемуровия център в Дърам, Северна Каролина, която изучава джуджета мадагаскарски лемури (Cheirogaleus spp.). Лемурите са единствените примати, които редовно изпадат в режим на хибернация.

>>>Виж галерия от снимки на някои изпадащи в зимен сън животни>>>

Когато това се случва,  сърдечният им ритъм намалява от 300 удара на минута до 6. Вместо вдишване всяка секунда, те могат да прекарват до 10 минути без да си поемат дъх. Тяхната мозъчна активност става незабележима, което е много различно от съня, когато мозъкът все още изпълнява функциите си.

Защо животните спят зимен сън?

"Просто казано, хибернацията е начин за пестене на енергия", обяснява Кели Дрю, неврофармаколог от Университета на Аляска във Феърбанкс, който изучава химията на мозъка по време на хибернация на земни катерици от Арктика (Lat Spermophilus parryii).

Въпреки че хибернацията най-често се разглежда като сезонно поведение, тя може да бъде свързана с метеорологичните събития. Например, има тропически видове, които могат да включват "режим на заспиване", за да преживеят жегата.

Но и температурата не е единственият възможен пусков фактор. Някои видове хибернация са отговор на недостиг на храна. Например, австралийската ехидна може да направи това след пожари и да остане в това състояние, докато не бъдат възстановени хранителните ресурси.

Последните проучвания установяват и трета причина. Това е защитата. "Когато заспивате, почти не миришете, не правите шум, не правите никакви движения, затова е много трудно за хищник да ви намери", каза Томас Руф, професор по физиология във Ветеринарния университет във Виена. Неговата работа показва, че смъртността на дребните бозайници е пет пъти по-висока през активния период, отколкото по време на хибернация.

Какво се случва с животно в хибернация?

За да забавят метаболизма, животните охлаждат телата си средно с 5-10 ° C, а арктическите земни катерици - дори под точката на замръзване. Проучванията показват, че охлаждането вероятно се регулира от нивата на аденозин в мозъка.

Видовете, обаче, са в състояние, подобно на кома не през целия период на хибернация. Около 80% от енергията им се изразходва за периодично събуждане и затопляне. "Защо това се случва е една от най-големите загадки на природата", казва Руф. Някои учени вярват, че по този начин поддържат своята имунна система за борба с болестите.

За съжаление, тези събуждания в лицето на изменението на климата се превръщат в заплаха за съществуването на видовете. Поради повишаването на температурата на околната среда, животните по време на активните периоди остават активни по-дълго от обичайното, като изчерпват енергийните си запаси.

Какви животни изпадат в хибернация?

Една птица и много земноводни, влечуги и насекоми проявяват условия като хибернация. Има и една риба, която забавя метаболизма си през зимата, ставайки 20 пъти по-малко активна - това е антарктическа треска.

И, разбира се, бозайниците. Докато мечките са първите, които ви идват на ум, те са изключителен случай. Повечето бозайници, изпадащи в хибернация, са много по-малки - средното им тегло е само 70 грама. Това се дължи на факта, че малките тела имат високо съотношение между площта и обема, което ги прави по-податливи на топлинни загуби. За да се поддържат топли в студеното време, те се нуждаят от сезонни икономии на енергия много повече от големите животни.

Коя е най-дългата хибернация?

Очевиден кандидат за награда за най-дълъг период на хибернация при бозайниците е Обикновеният Сънливец (lat Glis glis). Тези гризачи могат да останат неактивни повече от 11 месеца. За да поддържат такава "пауза", те трябва да удвоят или дори да утроят теглото си, докато са активни.

Друг претендент за лидер е големият кафяв прилеп (латински Eptesicus fuscus), който като част от експеримент "е преживял" в хладилник  344 дни. Вярно е, че такъв рекорд й е струвал живота.