До края на деня днес над страната ще бъде слънчево или с незначителна облачност в североизточните и планински райони. Ще духа слаб западен вятър, който привечер ще отслабва и стихва. Дневните температури ще достигнат 19 до 24 градуса.

През нощта над по-голямата част от страната ще бъде ясно и почти тихо. Слаб вятър от юг ще духа по високите части на Дунавската равнина и в североизточните части. Минималните температури в повечето места ще са от около 5 до 10 градуса, малко по-високи по брега на морето.

Утрешният ден ще започне със слънчево време, на места около реките и езерата са възможни краткотрайни утринни мъгли. Още около обяд от запад ще се появява висока и средна облачност, без валежи. Да напомним, че високите облаци са онези красиви и прозрачни бели такива, през които слънчевите лъчи преминават почти безпрепятствено, затова утре ще им се радваме през целия ден. Ще бъде и топло за октомври, с температури от 21 до около 26 градуса. В София след хладното утро дневните температури след обяд ще достигнат около 23 градуса.

В западната половина на Европа е предимно облачно, на много места превалява дъжд, в Италия придружен и от гръмотевици. Отново най-топло е на Балканите, където ще се радваме на слънчево време с високи температури в следобедните часове.

В сряда ще има средна и висока облачност, която след обяд от запад ще намалява до слънчево време в западната половина на страната. Минималните температури ще са от 9 до 14 градуса в повечето места. над Дунавската равнина ще се появи слаб западен вятър, а на североизток и изток - такъв от югозапад, предимно слаб, до умерен.

Дневните температури ще се повишат и ще са от 23 до 28 градуса.

В четвъртък денят ще започне с минимални температури от 6-7 до 14 градуса и вероятност за намалена видимост в низините, някои котловини на запад и около водните басейни. През деня ще има променлива, предимно средна и висока облачност. Ще се затопли още и температурите ще достигнат 24 до 29 градуса.

В петък вятърът ще бъде слаб, от изток. Минималните температури ще останат сравнително високи, около и над 10 градуса. на места в низините сутрин отново за кратко са възможни утринни мъгли.

През деня ще остане доста топло за октомври с температури в низините малко под 30 градуса, предимно от 25 до  29. 

Привечер над северозападните райони облачността ще се увеличава и вплътнява и там са възможни превалявания от дъжд. През нощта срещу събота превалявания ще има и на места в северните райони по поречието на Дунав.

В събота и неделя ще бъде по-често облачно, на места в валежи от дъжд. Ще започне понижение на температурите, по-чувствително в неделния ден, когато според предварителните прогнози през деня в повечето места те няма да надвишават 20 градуса.