В голяма част от страната от днес до събота ще се радват на по-обичайни за август, отколкото за есенния октомври температури около и над 30 градуса. След това ни очаква захлаждане, но и то няма да свали температурите до такива под обичайните за този период. По-скоро те ще бъдат близки до характерните за месец май, а усещането ще се засилва от летния тип валежи с гръмотевици на много места.

До края на деня днес над по-голямата част от страната ще бъде слънчево, с по-значителна средна и висока облачност главно над западните и северозападни райони. Вятърът ще бъде слаб, по поречието на Дунав - от изток, южно от Балкана - от юг, а в Лудогорието и Добруджа - от югоизток. Вероятността за превалявания е малка.

През нощта ще има променлива средна и висока облачност. Без валежи. По хълмистите части на низините и в източните райони ще духа слаб южен вятър. Минималните температури утре ще са от около 8 градуса в защитените от вятъра котловини и ниски части до 15-16 градуса на изток и по брега на морето.

През деня облачността от запад ще се увеличава, но до късно следобед над централните и източни райони ще бъде предимно средна и висока. В планините и на изток ще духа умерен, на моменти по места и временно силен южен вятър и там ще бъде доста топло за октомври - от 27 до около 30-31 градуса. По-хладно, до 22-25 градуса, ще остане на северозапад, където още около обед вятърът ще се ориентира от северозапад и в приземните слоеве ще прониква по-хладен въздух. В крайните западни и северозападни райони привечер и през нощта срещу събота е възможно да превали дъжд.

В по-голямата част от континента температурите са есенни. Времето е хладно, предимно облачно, на места с валежи от дъжд, които в някои централни части ще бъдат значителни като количество. Най-топло остава на Балканите, при това в източната им и южна част - в нашата страна и в Гърция, с температури около и дори над 30 градуса.

В нощта срещу събота над източната половина на страната ще бъде предимно ясно, със слаб до умерен вятър от юг-югозапад. над западните, а по-късно и над централните райони облачността ще се увеличава, но дъжд ще завали около и преди полунощ над крайните северозападни и западни райони. Валежите в началото на процеса там няма да бъдат значителни, но по места не е изключено да бъдат придружени от гръмотевична дейност.

Минималните температури в събота сутрин ще бъдат от 12-13 градуса на запад до 18-19 в източните и южни райони. В съботния ден ще бъде по-често облачно, освен в часовете преди обяд над източните райони, където ще има слънчеви интервали. На места ще превалява дъжд, отначало главно в и около централните части на страната, а после - и на изток. Ще има и гръмотевична дейност, на места - интензивна.

Дневните температури ще бъдат от 18-23 градуса в западната половина на страната, до все още около 30 на изток и юг. Там ще духа вятър от югозапад, а в западната половина на Дунавската равнина - слаб от запад-северозапад.

В неделя минималните температури ще бъдат от 11 до 17 градуса. Облачността ще бъде значителна. В Южна и Източна България ще превалява дъжд, на места с гръмотевици. В района на София също са възможни кратки превалявания, както и гръмотевици. Вятърът в западната половина на Дунавската равнина ще бъде умерен и временно силен от запад-северозапад. Максималните температури в страната ще са от около 17 до 23 градуса.

В понеделник облачността от запад ще намалява, след обяд над западната половина на страната до слънчево време. Там ще духа слаб северозападен вятър, а в Източна България - до умерен от север-северозапад. Минималните температури ще са от около 5 по високите котловини на запад, защитени от вятъра, до 12 на места в низините. Дъжд ще превалява все още в часовете преди обяд предимно над източната чат на Дунавската равнина, като след обяд валежите ще спират и там. Максималните температури в страната ще бъдат от 12-15 градуса в Лудогорието и Предбалкана до 21-22 в северозападните и крайните южни райони.

Предварителните прогнози на моделите очертават по-спокойно есенно време от вторник до четвъртък идната седмица. Минималните температури ще се понижат и сутрин във вторник за кратко и в ниските места и около реките и езерата не са изключени мъгли, все още с краткотраен характер. 

Дневните температури ще се повишат и във вторник и сряда ще са от 19 до 24-25 в повечето места. След кратко смущение, на места с превалявания, през втората половина на седмицата дневните температури отново ще преминат 25-26 градуса в низините. Все пак, напомняме, че тези предварителни прогнози за повече от 5-6 дни напред са само възможни сценарии, а по-конкретни такива очаквайте с наближаването на сроковете.