След обичайното за началото на лятото по-нестабилно време с краткотрайни валежи, на някои места вече станали досадни на живеещите там, се задава другата крайност: тежки горещини.

Днес все още на много места ще бъде нестабилно. Около и след обяд ще превали и прегърми. Дневните температури ще бъдат от 23 до 28 градуса, в североизточните райони - градус-два по-ниски. В Дунавската равнина ще духа слаб вятър от изток, а във вътрешността на страната - слаб, в източните части на места временно умерен северен вятър.

Утре минималните температури ще бъдат от 12 до 17 градуса. През деня краткотрайните превалявания вече ще са на много по-малко места от днешните, главно на изток и в планините на Западна България. Минималните температури ще останат почти без промяна, а дневните ще са от 24 до 29 градуса.

В понеделник започва сериозна промяна на времето. През деня от запад-югозапад започват да се пренасят тропични въздушни маси с произход от района на Либия. Дневните температури ще достигнат 28 до 33-34 градуса. Ще бъде слънчево или  с купести облаци, но вероятността за краткотрайни валежи е минимална - само на изолирани места в планините.

Във вторник минималните температури ще бъдат от 14 до 20, а дневните от 31 до 36 градуса.

В сряда вече на много места ще имаме тропични нощи. Това не е романтична фигура на речта, а термин, обозначаващ нощ, през която температурата в съответното място не пада под 20 градуса. Минималните температури в низините ще бъдат от 16-17 до 20-22 градуса.

През деня повишението на температурите ще продължи и след обяд те ще бъдат от около 33 до 38 градуса в повечето места. Облачността ще бъде незначителна, след обяд - купеста, но краткотрайни превалявания са възможни само на изолирани места.

Най-горещи се очертават четвъртък и, вероятно, петък. Минималните температури в много места няма да падат под 20 градуса, а дневните ще бъдат най-често от 34 до около 39 и според сегашните прогнози в западната част на Дунавската равнина и югозападните райони поне в 1 или 2 от дните са възможни и стойности до около 40.

Според предварителните прогнози, към събота предстои слабо понижение на температурите, но в обозримо бъдеще не си струва да се очакват комфортни стойности като тези в момента: дневните температури в низините няма да пада под 32-33 градуса.

Горещо ще бъде в средата на седмицата в София. Температурите там вероятно ще достигнат около 35-36 градуса.

Очаквайте актуалните ни прогнози и в следващите дни.

Какво трябва да се знае за юнските рекорди. Въпреки, че климатично юни е летен месец, той е "най-слабият" от тройката с двамата си по-големи "братя" откъм горещини. Видно от времето почти всяка година, за него или за голяма част от него, са по-характерни прояви на неустойчиво време, отколкото горещини, още повече по няколко дни.

Климатичните нормални дневни температури, формирали нормите през последните десетилетия за юни са под 30 в по-голямата част от страната, най-вече от около 25-26 докъм 28 градуса. Юнските жеги не са нещо изключително, но са по-скоро редки, особено с продължителност от няколко дни, а температури около 40 вече са съвсем близки до рекордите за някои дни и за съответните места.

Остава само да гадаем какво още ще ни предложат двата следващи летни месеца.