Германски учен предупреди, че повратната точка към необратимо глобално затопляне вероятно вече е прекрачена.

Повратната точка към необратимото глобално затопляне вероятно вече е прекрачена с нарастващи последици за планетата, предупреди германският учен, който ръководи най-голямата научна експедиция, проведена на Северния полюс, съобщи АФП.

"След анализ на случващото се през следващите няколко години ще можем да определим дали все още можем да спасим арктическия лед чрез опазване на климата или вече сме преминали тази повратна точка за климатичната система", подчерта Маркус Рекс осем месеца, след като се завърна от едногодишна мисия в Арктика.

"Изчезването на летния лед в Арктика е една от първите мини в минното поле, една от повратните точки, които достигаме, когато затоплянето се ускорява много", обясни той.

Ученият подчерта, че "можем само да гадаем дали вече не сме стъпили на тази мина и не сме задействали експлозия".

Според климатолога, ако границата вече е прекосена, може да се стигне до опасни последици като разтопяване на ледената шапка на Гренландия.

Близо година изследователски екипи на борда на ледоразбивача "Полярна звезда" събираха данни за атмосферата, океана, морския лед и екосистемата в Арктика.

Топенето на морския лед през лятото се смята от учените за "епицентър на глобалното затопляне", каза Рекс.