Делхи се почувства като в пещ, тъй като в понеделник единадесет метеорологични станции в района на националната столица регистрираха температури над 45 градуса по Целзий, съобщават индийски медии.

Това накара метеорологичните служби да удължат червената тревога до петък, а правителството да нареди на все още отворените училища да затворят за лятна ваканция, съобщава Hindustan Times.

В статията се добавя, че Наджафгарх в югозападната част на Делхи е регистрирал "най-горещата температура в страната с максимална стойност от 47,4С", а рязкото покачване на температурите е довело до увеличаване на пиковото потребление на електроенергия в града до 7572 мегавата, което е "най-високото досега през тази година".

През тази седмица предизборната кампания в столицата, където в събота ще се проведат избори, ще достигне трескава фаза, допълва вестникът.

Въпреки че Индийският метеорологичен департамент (IMD) е издал "зелена" тревога за събота - "което показва, че няма вероятност от екстремни метеорологични явления - неназован служител на IMD казва на вестника, че "същият максимум [от 45C] е вероятен и в събота".

Правителствата на други щати, включително Мадхя Прадеш, Харяна, Пенджаб и Раджастан, също са наредили училищата да бъдат затворени, съобщава India Today.

Euronews Green съобщава, че министър-председателят Нарендра Моди и основният му претендент Рахул Ганди "не са били обезпокоени" и са провели предизборни митинги в Делхи.

Контекст нюз пише, че жегата е била използвана като инструмент за потискане на определен брой гласове в селата в Утар Прадеш... чрез умишлено удължаване на опашките и увеличаване на времето, необходимо за подаване на един глас.