Продължава реакцията на коментарите, направени миналата седмица от д-р Патрик Браун, учен в областта на климата, който твърди, че в рецензираните списания има "предубеденост", когато става въпрос за публикуване на изследвания за изменението на климата.

Робинсън Майер от Heatmap го интервюира подробно и стига до заключението, че "цялата му история е много по-объркваща" от твърденията му.

Майер добавя: "Нищо от това, което той описва - и най-малко собственото му поведение - не е равносилно на усилието за "изопачаване на изследванията" или "подвеждане на обществеността", което той привидно твърди. Критиката му все пак е намерила своята публика. Откакто разговаряхме, аргументите на Браун бяха цитирани от Fox News, New York Post и Telegraph."

Марк Гонглоф в Bloomberg пише: "Не, учените в областта на климата не са принудени да преувеличават. Твърдението на един изследовател, че известно списание прави сензации по отношение на резултатите от изследванията за глобалното затопляне, не отговаря на истината."

В края на миналата седмица сайтът Carbon Brief публикува проверка на фактите за твърденията на Браун и също така разговаря ексклузивно с един от съавторите на Браун, който заяви, че коментарите му "ме изненадаха" и че "не мисля, че той има много доказателства в подкрепа на силните си твърдения, че редакторите и рецензентите са пристрастни".

За разлика от него в събота Times безкритично препубликува оригиналната статия на Браун за Free Press като свое "уикенд есе".

Изданието публикува и съпътстваща редакционна статия, в която се посочва, че "тези тактики [на списанието] водят до работа, която е измамна и пренебрегва обещаващи насоки на изследване поради страх да не се оспори консенсусът".

Редакторът на Carbon Brief Лео Хикман разкритикува позицията на Times чрез пост в Twitter: "Наистина е тъжно да се види бързото пропадане на страниците с мнения на Таймс под ръководството на сегашния му редактор Тони Галахър. Страхувам се, че се връщаме към лошите стари времена с умишлено дезинформирани и подвеждащи "становища" относно науката за климата."

В понеделнишкия брой на Times е поместено писмо от Боб Уорд, директор по политиките в Изследователския институт за климатичните промени и околната среда в Грантъм, в което той също отправя упреци към Times: "Беше дълбоко иронично, че избрахте този ден [когато в Обединеното кралство беше регистриран най-горещият септемврийски ден в историята], за да публикувате водеща статия, в която се твърди, че научните списания "не желаят да разглеждат изследвания, които омаловажават мащаба на изменението на климата", като се позовавате на статия на д-р Патрик Браун, в която той прави няколко неточни твърдения за настоящите практики на публикуване."