Ледниците на Исландия са изгубили около 750 квадратни километра или седем процента от повърхността си от началото на новото хилядолетие в резултат на глобалното затопляне, предаде Франс прес, позовавайки се на резултатите от ново изследване.

Ледниците, които покриват над 10 процента от сушата в страната, са се свили през 2019 г. до 10 400 квадратни километра.

>>>>Галерия от снимки на исландски ледници>>>>

Авторите на изследването, публикувано в исландското научно списание "Jokull" ("Ледник"), отбелязват също, че от 1890 г. сушата, покрита с ледници, е намаляла с почти 2200 квадратни километра или с 18 процента. Почти една трета от този спад обаче се е случила от началото на новото хилядолетие, според скорошни изчисления на глациолози, геолози и геофизици.

Експертите преди са отправяли предупреждения, че ледниците на Исландия могат да изчезнат напълно до 2200 г.

Отстъплението на леда през последните две десетилетия почти се равнява на общата повърхност на Хофсйокюл - третата по големина ледена шапка на Исландия с площ 810 квадратни километра.

"Измененията в площта на исландските ледниците от 1890 г. насам показват ясен отговор на климатичните промени", пишат авторите на изследването.

През 2014 г. за първи път в Исландия глациолози лишиха ледник от статута му, след като установиха, че Окйокюл е съставен от мъртъв лед и вече не се движи.

Почти всички ледници в света - 220 000 на брой, губят маса с постоянно нарастващи темпове, допринасяйки за над една пета от глобалното покачване на морското равнище през този век, според проучване, публикувано в сп. "Нейчър" през април.

Анализирайки данни от сателита "Тера" на НАСА, авторите му установиха, че в периода 2000-2019 г. ледниците по света са губили средно 267 милиарда тона лед годишно. Екипът откри също, че скоростта на топене на ледниците се е ускорила рязко през същия период.