По данни на НИМХ от тази сутрин, снежната покривка е от нула сантиметра в голяма част от Тракия, Черноморието, Югозападна и Северозападна България до 50-60 сантиметра в някои части на Предбалкана. 

Виж картата (източник: национален институт по метеорология и хидрология. Следва да се има предвид, че данните са от сутринта и до обяд в източните райони снежната покривка е нараснала с още няколко сантиметра):

Къде има най-много сняг в страната

снимка: НИМХ

Към 11 часа днес снежната покривка в Ловеч е 37 сантиметра, в Разград - 26, на Мургаш 24 сантиметра. Във Видин и Сливен тя е само 2 сантиметра, Враца - 36. Сняг няма в Сандански, Варна, Бургас и в по-голямата част от Горнотракийската низина.

Валежните процеси вече спират в по-голямата част от страната, като в следващите часове ще спрат и в североизточните райони. Над София облачността вече се разкъсва.

Слънчевата радиация днес, на 6 февруари, макар все още значително по-малко от мартенската, вече чувствително превишава тази от декември и началото на януари. Поради тази причина и февруарските температури климатично са с няколко градуса над тези през най-студения месец, януари.

Поради липса на твърде студени въздушни маси във височина, в следващите часове ще станем свидетели на топенето на снежната покривка, а там, където тя е до няколко сантиметра, ще се стопи в по-голямата си част още днес.

Такава, значително по-студена въздушна маса за съвсем кратко - около денонощие и половина, ще нахлуе утре привечер, по-осезаемо над източната половина на страната. Там привечер и през нощта срещу събота отново на места ще превали сняг.

След по-студените утрини в събота и неделя, бързо затопляне ни очаква в понеделник.

Добрата новина е, че сумарните количества валежи за последните 48 часа у нас са много добри и на места превишават една месечна норма за февруари. Разширен репортаж за тези количества очаквайте утре.