Експеримент на американски учени е показал, че една топла вана, взета няколко часа преди лягане, ще ви помогне да спите по-добре.

Според експерти, плуването във вода с температура 42-44 градуса ще окаже положително въздействие върху качеството на нощния ви сън.

Учените дошли до това заключение след изучаване на повече от пет хиляди научни статии.

Хората, които са вземали водни процедури преди лягане, средно заспиват 10 минути по-бързо, като банята има благоприятен ефект върху емоционалното и физическото състояние на човека.

Температурата на човешкото тяло е включена в многобройно биологични и биохимични процеси, които контролират цикъла на сън и будно състояние. Преди естественото време на заспиване, температурата леко намалява, а нейното увеличаване играе ролята на "биологичен будилник".

По този начин, повишаването на температурата с помощта на гореща вода ще има благоприятен ефект върху процеса на заспиване и качеството на съня, след като измине малко  време от края на процедурата.

Напомняме, че от днес до неделя температурите в нашата страна отново ще се повишат и въпреки, че няма да достигнат екстремните западноевропейски рекордни за там стойности, през двата почивни дни у нас ще има места, където термометрите ще показват 36-38 градуса.