За жителите на низините в страната, летните температури над 25, 26 градуса в следобедните часове, трайно или с кратки паузи, започнаха още в началото на април през тази година.

>>>Вижте галерия от снимки и карти на NOAA>>>

Максимумите през април в България, особено в низините - Дунавската, Горнотракийската и на югозапад, бяха в рамките на класическите юнски температури от втората половина на миналия век. С изключение на малко по-хладните утрини, нормални за средата на пролетта (но все пак, по-високи от нормалните за  април!), температурите денем често бяха близки до, а често и  малко  над 30 градуса.

Всичко това - на фона на слънчево и почти сухо време през април и първите няколко дни на месец май, до около Гергьовден. Фактически, преди август, най-приятният и слънчев летен месец беше....месец април: слънце, почти без валежи, нормални за юни температури, по-високи от обичайните за април с 4-5 градуса.

Априлската температурна аномалия беше близо 4 градуса  и половина, т.е с толкова реалните температури бяха по-високи от обичайните за месеца.

Последва топъл май с два градуса и половина над обичайното в температурно отношение, но с повече валежи, малко по-топъл от обичайното, но само с градус и една десета средно за страната, доста влажен юни и юли с много валежи, но температури, по-високи от нормалните, макар само с девет десети.

Август вече беше сух, с температури с 2.5 градуса над обичайните, а септември към момента също е с подобна аномалия, близка до 3 градуса, т.е с юлски или августовски "класически" температури, без екстремни горещини, но с почти непрекъснато по-високи от обичайните температури.

Разбира се, Слънцето бързо се спуска към хоризонта на обед и само след няколко  дни денят ще стане равен на нощта и ще продължи бързо да намалява, но фактите остават: в момента в страната се радваме на шести пореден месец с малко или много, летни температури, т.е няма да бъде съвсем хиперболизирано, ако  се каже, че за две трети от територията на страната лятото вече е...6 месеца.

Все пак, кога свършва половингодишният период на "удълженото" лято? В рамките на следващите 6-7 дни моделите не очакват съществено понижение на температурите, поне до нормални за септември нива.

Астрономическите фактори, обаче, са неумолими и общото понижение на температурите на континента, характерно за началото на есента неминуемо ще се случи - дали в третата декада на септември или първата на октомври, след което дневните температури у нас вече ще бъдат по-близки и около 20, вместо до 30 градуса, както през последните дни и от началото на месеца до днес.

Кога точно ще се случи това, ще научите 5-7 дни по-рано от краткосрочните ни прогнози.