Едни видове животни може да влязат в конкуренция с други вследствие на климатичните промени, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

За да оцелеят, животните имат малко опции - да се приспособят, да се преместят другаде или едното и другото. Според авторите на изследването, досега са били пренебрегвани лошите страни на тези опции.

Компютърни модели, създадени от учени от университета на Британска Колумбия и университета в Монпелие, показаха, че сами по себе си преместването другаде и приспособяването може да дадат тласък на биоразнообразието, но е възможно също тези два фактора да влязат в конфликт.

Когато животни се преместват другаде и се приспособяват към новата си среда, по-бързо еволюиращите видове може да попречат на преместването на по-бавно приспособяващите се, предизвиквайки изчезването им.

"Получените резултати хвърлят светлина върху необходимостта да се държи едновременно сметка за екологичните и еволюционните процеси, защото в противен случай рискуваме да не преценим правилно как глобалните климатични промени ще повлияят върху биоразнообразието", отбелязаха учените. Според тях има възможност за смекчаване на конфликта.

"Добрата новина е, че конфликтът между преместването и приспособяването се редуцира, когато темповете на преместването са високи - заяви експертът Патрик Томпсън от университета на Британска Колумбия. - Това разкрива значението на поддържането на "коридори" между отделни хабитати."

Освен че предотратяват фрагментация в бъдеще, тези "коридори" допринасят за свързване на отделни части на хабитата. Скорошно проучване установи, че "коридори" между отделни части на борова гора в Южна Каролина са допринесли за увеличаване на биоразнообразието.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".