Миналата година е била най-топлата в Испания, откакто се води тази статистика, предаде Франс прес, като се позова на националната метеорологична агенция. Новината е цитирана от БТА.

Тя съобщи днес, че през 2022 г. средната температура в страната е надхвърлила 15 градуса по Целзий за първи път. Тя е достигнала близо 15,5 градуса - рекордно равнище от началото на метеорологичните наблюдения в Испания през 1916 г.

"До 2011 г. (равнището от) 14,5 градуса по Целзий никога не бе надхвърлено. Оттогава това стана пет пъти", отбеляза испанската метеорологична агенция.

Още нещо безпрецедентно за иберийската страна - през 2022 г. два поредни сезона са били най-топлите в историята - лятото и есента.

Подобно на редица други европейски държави, Испания бе връхлетяна миналата година от няколко горещи вълни, по-специално през летните месеци.

Тези периоди бяха белязани от големи пожари, суша и много смъртни случаи, причинени пряко или косвено от жегата.

Лятото на 2022 г. е било най-топлото в Европа, откакто се води тази статистика. Най-малко 15 хиляди смъртни случая на континента през този период са пряко свързани с горещите вълни, по неокончателни данни на Световната здравна организация.