Реакцията на статията, написана от британския комедиен актьор Роуън Аткинсън за в. "Гардиън", в която той твърди, че се чувства "измамен" относно екологичните качества на електрическите автомобили, продължава вече близо седмица.

The Washington Post публикува материал, в който развенчава твърденията на Аткинсън в статията, в която се цитира анализ, публикуван от Carbon Brief през 2019 г., за емисиите на електромобилите през целия им живот.

В него се прави сравнение с твърденията на Аткинсън и се казва: "Едно по-честно отчитане, направено от Carbon Brief, показва, че шофирането на електрически автомобил Nissan Leaf през 2019 г. е генерирало поне три пъти по-малко емисии през целия живот на километър в сравнение със средния конвенционален автомобил."

The Canary също така съобщава за отзвука от статията със заглавие "Guardian has 'Mr Bean moment' with Atkinson electric vehicle article".

В нея се отбелязва, че "редица специалисти в областта на климата, енергетиката и автомобилите са го подвели за фактите и източниците му", като отново се посочват туитовете на Carbon Brief и старши редактора по политиките Саймън Евънс по темата.

The Energy Mix публикува подобна статия, която също се позовава на туитовете на Еванс. Междувременно в Daily Telegraph редакторът по световна икономика Амброуз Еванс-Причард публикува коментар, озаглавен: "Спокойно, г-н Бийн - вие сте герой на климата".

Той хвали Аткинсън за това, че се е опитал да помогне на британците, които "се опитват да се ориентират в моралното минно поле на добива на литий, кобалт и редкоземни елементи".

Той продължава: "Много читатели на "Телеграф" споделят съмненията му и се опитват да разберат кое е вярно и кое не в един поляризиран дебат, замърсен от идеологически уокинг, ботове на Путин и културна война. Те са интелигентни и добре информирани хора."

В крайна сметка той поздравява Аткинсън като член на "добронамерените богаташи", които, купувайки електромобил на ранен етап, са "осигурили критичната маса от купувачи, необходима за преодоляване на гърбицата и достигане на производствен и технологичен старт".

Отделно от това, Guardian публикува коментар от Бен Лейн, съосновател на Zapmap, карта на точките за зареждане на електрически автомобили в Обединеното кралство, в който той казва, че "споровете за екологичните качества на електрическите автомобили вече са приключили".