Мощна буря връхлетя североизточната част на Италия, недалеч от границата със Словения. 

Стихията дойде и със силна градушка, като най-пострадал се оказа град Удине, където улиците буквално бяха заринати от огромните късове лед, предаде БНР. 

Клипове, публикувани в социалните мрежи, показват истинска зимна обстановка насред лято.

От Гражданска защита в Италия съобщиха, че са получени стотици сигнали за наводнени приземни етажи и закъсали по наводнените пътища автомобили. По данни на жителите на Удине градушката с големина на орех е продължила около 20 минути. 

Снимка: Protezione Civile della Regione Autonoma FVG

Същевременно от Министерството на външните работи препоръчаха на българските граждани да избягват общините в Южна Австрия, в които е обявено бедствено положение заради проливни дъждове и наводнения. 

Бедствено положение е обявено в следните 12 общини в Южна Австрия: Палдау, Бад Грихенберг, Гнас, Щраден, Мурек, Лайбниц, Хаймшу, Кицек, Гамлиц, Санкт Йохан, Санкт Файт и Нойчах.

Снимка: Protezione Civile della Regione Autonoma FVG

Съветваме българските граждани, намиращи се в Австрия, да избягват по всякакъв повод пътуване към и през засегнатите райони. Ако бъдат блокирани на аутобан, да останат там, а не да търсят заобиколни второстепенни пътища, препоръчват от МВнР.

Мобилизирани са 2500 пожарникари и части на армията. Организирани са полеви кухни от Червения кръст, информират от ведомството.

България предложи помощ на Словения и Австрия във връзка с тежките наводнения в двете страни. 

Снимка: Protezione Civile della Regione Autonoma FVG