Въздушната маса над страната, която се настани в началото на седмицата е с арктичен произход и е доста студена. Въпреки, че сняг има главно на север и североизток, нощта все още е достатъчно дълга, за да има време земната повърхност да изстине.

Днес и утре ще бъдат най-студените дни на зимата дотук. Въпреки, че не може да бъде изключено още някое силно застудяване в края на месеца и дори началото на март, чак такива температури стават все по-малко вероятни с издигането на слънцето и скъсяването на нощта.

Но ето какви са температурите в момента в някои станции на НИМХ и представителни стандартни любителски автоматични метеостанции (АМС).

Най-студено е в Самоков, където АМС мери под минус 18 градуса. Това е нормално при тези параметри на въздушната маса, все пак там надморската височина е близо 1000 метра.

Минус 6 е във Варна, Кърджали, Сандански, минус 11 - в Разград.

В столицата при станцията на НИМХ минималната температурата е минус 12 (всички стойности закръгляме към цяло число). Това число може да претърпи изменения, тъй като е измерено в 5 часа, а до изгрева и малко след него е възможно още понижение.

Ниски температури, но предимно до около минус 10 има на места в Западна България. На изток има места с частична облачност, а и все още не напълно утихнал вятър, затова там е и няколко градуса по-"топло".

В планините най-студено е на Мусала, но моментните минус 21 там са вече с 2-3 градуса по-високи от измерените в началото на седмицата и до вчера.

Тези температури, обаче, не са нещо изключително, макар че за тази рекордно мека до момента зима изглеждат солидни.

Любопитно е, че преди 11 години, точно на същата дата,, 9 февруари 1012 година, бяха наистина мерени рекордни студове за хилядолетието. Само няколко примера: минус 29 във Видин и минус 22-23 в Пловдив. В Кнежа дори термометърът бе слязъл и под минус 30 градуса. За някои това звучи като приказка, но е самата истина. Като сравним подобни стойности със сегашните, виждаме, че дяволът не е толкова черен, дори го докарва едва-едва на светлосиви нюанси.

Какво време ни очаква в следващите дни и кога да чакаме затопляне.

За утре очаквайте подобни на днешните температури. През деня дневните ще са с градус-два по-високи от сегашните, които в много точки на страната ще останат отрицателни и като цяло ще са от около минус 3 до плюс 2-3 градуса, на югозапад- малко по-високи. Утре заран, обаче, ще бъде студено колкото днес, а на места дори малко повече.

Затоплянето ще дойде постепенно през почивните дни, когато минималните, особено в неделя, осезаемо ще омекнат, а през следващата седмица ни очаква динамично, но като цяло по-меко време. Ще има и дни с положителни минимални температури, а в някои и дневните ще доближат и преминат 10 градуса по места. Следете прогнозите ни.