Обилните валежи продължават вече няколко дни в западната част на Средиземноморието. В неделя те причиниха сериозни наводнения (виж видеото) в Аликанте, Испания.

Вчера и днес валежната зона се измести на изток и  североизток, към френското средиземноморско крайбрежие и Италия, но както можете да видите на картата (източник: meteoinfo.by по модела на британските метеослужби UKMO),

Видно от картата (източник meteoinfo.by), засега валежните зони заобикалят или засягат само с перифериите си страната ни

Снимка: meteoinfo.by

нов атмосферен фронт, носещ хладен и влажен океански въздух, навлиза в територията на Португалия и Испания. Той ще донесе нови порции валежи на Пиринейския полуостров.

Тези атмосферни процеси над югозападните части на континента са причинени от активния и дълбок циклон Теодор, наречен така от Германските метеослужби. Повече от 200 литра на квадратен метър са паднали само за 2-3 часа в неделя и понеделник на места в засегнатите райони, което е и причинило наводненията, заснети на видеото.

 Същевременно времето над източните Балкани от утре ще се определя от антициклона Леонора.

 

Теодор бавно ще се премества в източна посока и към края на седмицата ще развали времето и у нас, носейки вакежи и гръмотевични бури за Великден.

На краткото клипче, лачено в Туитър от сайта Метео Пиринеи, можете да видите и вчерашните гигантски вълни по североизточното крайбрежие на Испания, също причинени от ветровете и градиентите на мощния атлантически циклон Теодор: