В Западна Европа проточилият се период на рекордно топло време продължава, но у нас няколкото дни приятно и слънчево време приключват днес.

Днес ще  бъде малко по-хладно от последните дни, с температури от 8 до 13 градуса. До около обяд ще бъде предимно слънчево, а в следобедните часове облачността, все още предимно висока  и средна, ще се увеличава. Ще духа слаб западен вятър.

През нощта облачността ще бъде променлива, до значителна. Минималните температури ще бъдат от около нула до 6-7 градуса.

Утре облачността ще бъде значителна, сутрин средна и висока, но от север ще се вплътнява и снижава и още преди обяд от северозапад ще започнат превалявания от дъжд, които до следобедните часове ще обхванат по-голямата част от страната.

Арктичната въздушна маса, която тази сутрин се намира в акваторията между Свалбард, Колския полуостров и Карско море - "Ледената кухня" на зимата, в следващите 48 часа ще измине повече от 2000 километра и в петък привечер и през нощта срещу събота ще нахлува на Балканите. Именно поради тази причина говорим за арктично нахлуване, а не защото температурите в нашата страна ще са колкото са зад Полярния кръг. Разбира се, в края на февруари и толкова на юг, засилващото се слънце бързо трансформира и "унищожава" първоначалните характеристики на арктичната въздушна маса.

Преваляванията от североизток бързо ще преминават в сняг и до около полунощ ще преминат в твърда фаза в цялата страна, включително по Черноморието. Процесът ще бъде придружен от умерен силен източен и североизточен вятър, но атмосферното налягане бързо ще се повишава и преваляваняита ще спират още преди съботната сутрин - последно в крайните южни райони в събота преди обяд.

Снежна покривка ще се образува в по-голямата част от страната, но дебелината и в низините на повечето места ще бъде до 5-10 сантиметра в равнините, като само пред наветрените части на планините - Предбалкана, полупланинските части на Видинско, Монтанско, е възможно да е повече.

В събота ще бъде студено. Минималните температури ще бъдат от минус 6 до минус 2, само в крайните югозападни райони до 1-2 градуса над нулата.

Съботният ден ще бъде облачен и студен. Стойностите на температурата няма да превишават съществено сутрешните и ще са от минус 5 до нула градуса. Вятърът ще отслабне, но в източната половина ще остане до умерен, от север-североизток. Почти без валежи, като все пак са възможни снежни заряди от краткотраен тип, които няма да повишат съществено снежната покривка.

Най-студено ще бъде в неделното утро, с минимални температури от около минус 10 до минус 5 градуса. При изясняване  и  стихване на вятъра, в западната половина на страната на места в котловините са възможни и по-ниски стойности, до минус 13, минус 15 градуса.

През деня в неделя максималните стойности ще бъдат от минус 4 до плюс един градуса. Над западната половина на страната облачността ще намалява до слънчево време, а на изток - променлива и по-често значителна.

В понеделник сутрин ще остава студено, но според сегашната ни оценка, минималните температури ще бъдат с до 2-3 градуса по-високи от неделните в повечето места, заради предимно облачното време: от около минус 9 до минус 4 градуса.

На места, предимно в южната половина на страната и в планините, ще превали сняг. Дневните температури ще са от минус 3 до плюс 3 градуса.

Във вторник вятърът се ориентира от запад и тридневната зимна сага приключва, с минимални температури от минус 7 до минус 1, но значително по-високи дневни, от плюс 4 до плюс 9-10 градуса. Неособено дебелата снежна покривка бързо ще се стопи и през следващата седмица температурите ще бъдат около и над обичайните за последните дни на климатичната зима.

Според предварителните очаквания на моделите, през първите дни на март предстои и ново по-чувствително затопляне.

Следете прогнозите ни в следващите дни.