Топлото тропическо Мексико никога не е виждало сняг, освен по най-високите си планини. Но вчера жителите на един от големите му градове видяха с очите си на живо огромни ледени преспи.

Уникална градушка упадна в мексиканския град Гуадалахара в ранната неделна сутрин, причинявайки натрупвания на лед до 1,5 метра на места, съобщават местни жители. Пътищата били блокирани, нанесени са големи щети.

Природното явление се е случило около 1 часа сутринта местно време в неделя, когато проливен дъжд и голяма градушка ударили части от Гуадалахара, столицата на щата Халиско в Западна Мексико. Ранчо Бланко и Индустриалната зона се оказали най-силно засегнатите райони.

"Отидох там, за да преценя ситуацията и станах свидетел на сцени, които никога преди не бях виждал: лед, дебел повече от метър. Чудите се все още, дали изменението на климата съществува?", заявява губернаторът на Халиско Енрике Алфаро Рамирес.

Много превозни средства са повредени, пътищата са блокирани. Някои улици буквално са превърнати в реки от движещ се лед. Няколко души трябвало да бъдат спасени от покривите на техните превозни средства.

"Най-важното от всички е, че в момента няма съобщения за ранени или смъртни случаи", заяви губернаторът Алфаро Рамирес.

Аварийните работници и градските служители, с помощта на армията, работели и през нощта и сутринта за почистване на градските пътища, които са били блокирани от градушката.

Местни жители споделят, че градушката в неделя е напълно безпрецедентна за региона.

Жители на Гуадалахара казват, че не са виждали никога подобно нещо. Те разказват, че градушката е била като обилен снеговалеж и че на земята сякаш имало снежна покривка. На места тази покривка била с дебелина два метра.

>>> Можете да посетите и нашата Фейсбук-страница>>>>