Средните месечни температури през декември 2023 г. бяха между 2 и 9 градуса Целзий, с отклонение от месечната норма между 1 и 5 градуса. Декември 2023 г. бе също толкова топъл, колкото и последния месец през 2022 г., съобщиха от Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитирани от БТА.

Най-високата измерена температура беше 23,2 градуса на 3 декември в Средец, област Бургас. Най-ниската минимална температура в станция в населено място беше минус 10 градуса на 17 декември в Чепеларе, а най-ниската измерена температура е на връх Мусала на 23 декември - минус 13,7 градуса. В София най-високата измерена температура беше 19,2 градуса на 2 декември, а най-ниската - минус 6 градуса на 18 декември.

Месечните суми на валежа бяха предимно между 50 и 150% от климатичната норма. Само в отделни станции имаше месечни суми на валеж под 50% от нормата (Видин - 36%) или над 150% (Самоков - 198%).

Месец декември 2023 г. беше с по-големи месечни количества валеж от същия месец през 2022 г., но с по-малки от този през 2021 г. Най-голямото измерено 24-часово количество валеж беше 61 мм от дъжд и сняг в Гърляно, обл. Кюстендил, на 16 декември, като там натрупа снежна покривка с височина 50 см. Това беше най-високата снежна покривка за месеца, измерена в населено място.

На 7 декември валя сняг и се образува снежна покривка в Западните Родопи и в други планински райони над 1000 м надморска височина, както и в част от Североизточна България, където в комбинация със силния северен вятър имаше навявания и преспи. През периода 16-18 декември валя сняг и се образува снежна покривка в Предбалкана, в Рило-Родопската област и по високите полета на Западна България, както и в други части от Южна България. Най-голяма височина на снежната покривка беше измерена на Чeрни връх на 23 декември - 65 см.

В началото на месеца във височина над Балканите имаше много мощен югозападен поток, пренесъл топли въздушни маси. В Източна България и в подножието на северните склонове на планините духа умерен и силен поривист юг-югозападен вятър. Максималните температури в тези райони достигнаха 18-20 градуса, докато в районите, защитени от вятъра, температурите бяха едва 5-6 градуса. На 3 декември над страната премина добре изразен студен атмосферен фронт, имаше валежи от дъжд и сняг.

През периода 6-8 декември средиземноморски циклон премина през Гърция. У нас, в много райони, отново имаше валежи от дъжд и от сняг. През следващите два дни страната попадна в периферията на обширен и мощен антициклон, заемащ Източна Европа, и времето беше без валежи.

На 15-16 декември нов средиземноморски циклон премести от запад през Гърция на изток. Започнаха валежи, като на места в Южна България количествата бяха значителни. Температурите бързо се понижиха и в много райони дъждът премина в сняг. Силният снеговалеж на 16 декември прекъсна електрозахранването в някои части от страната. Поради липса на ток не работеха съоръженията в част от зимните курорти. Спрени бяха влаковете от Габрово заради паднали на железния път дървета.

От 17 до 20 декември мощен и обширен антициклон обхвана по-голямата част от Европа в умерените ширини и южните райони. България беше в югоизточната му периферия.

През последната седмица на декември времето беше предимно слънчево и температурите се повишиха, на 25 и 26 декември в много райони достигнаха около 20 градуса. Месецът завърши със сухо, сравнително топло и спокойно време.

Агрометеорологични условия

Климатичните аномалии в началото на зимата, с необичайно високи температури, надвишиха на много места 20-21 градуса. Това доведе до възобновяване на вегетационните процеси при есенните посеви в част от полските райони на страната. Топлото за сезона време провокира на места в крайните югозападни райони преждевременно, нежелателно, набъбване на пъпките при някои раноцъфтящи храстовидни и овощни видове (дрян, кайсия, праскова, череша).

Състояние на реките

През по-голямата част от месеца реките в страната бяха с водни количества около и под праговете за средни води и около праговете за ниски води. В резултат на валежи и снеготопене бяха регистрирани краткотрайни повишения на водните нива през периодите 2-5 декември и 16-17 декември.