Нов европейски сателит стартира и ще предсказва с по-голяма точност силните бури, като по този начин ще позволи на хората да се подготвят по-добре за тях. Ракета "Ариана" ще издигне метеорологичния сателит Meteosat-12 в небето, за да наблюдава Европа, Близкия изток и Африка, съобщава BBC, цитирана от 24 часа.

Ракета "Ариана", която ще изведе в космоса Meteosat-12, ще бъде изстреляна от европейския космодрум във Френска Гвиана в 17:30 часа местно време. 

Вероятно това е най-важното събитие в областта на европейската метеорология за тази година - чрез този сателит се заменя технология, която вече е на повече от 20 години. Това е първият космически кораб с нова система за наблюдение, която се изстрелва в космоса. Тя е на стойност няколко милиарда евро.

"Вижте бурята, която засегна Германия, Холандия и Белгия миналата година. Над 200 души загубиха живота си. Тези събития са трагични", каза Фил Евънс, генерален директор на Eumetsat, междуправителствената организация, която управлява метеорологичните сателити в Европа.

"По-точните и по-чести измервания от космоса са абсолютно необходими за осигуряването на по-добри прогнози. Ранното предупреждение ще ни позволи да намалим и смекчим въздействието на тези тежки метеорологични явления", каза още Фил Евънс 

Европа разполага със собствен метеорологичен космически кораб от 1977 г. насам. Новият апарат, който ще бъде пуснат днес, е третото поколение. Meteosat-12 ще предоставя на синоптиците пълна картина на времето на всеки 10 минути, което е пет минути по-бързо в сравнение със сега. Той ще може да засича дори най-малките промени в атмосферата - до 500 метра в диаметър, предаде бТВ.

От началото на следващата година националните агенции за метеорологично прогнозиране ще получават значително повече и по-качествени данни. Едно от основните нововъведения е включването на камера за откриване на светкавици. Мълниите са индикатор за силни пориви на вятъра, силни валежи и градушка.

Системата от ново поколение ще обедини работата на три космически кораба, работещи в унисон. През 2026 г. ще бъде пуснат втори сателит, за да се получават по-бързи данни - на всеки 2,5 минути. Преди това обаче, през 2024 г., ще бъде изстрелян друг космически кораб, който да събере данни за температурата и влажността надолу в атмосферата.

Тази възможност не е евтина. Държавите-членки на Европейската космическа агенция (ESA) са финансирали научноизследователската и развойна дейност в размер на 1,4 млрд. евро. Страните на Eumetsat поемат текущите разходи, които се очаква да възлязат на 2,9 млрд. евро.