Времето през седмицата ще бъде променливо, с редуване на застудявания и чувствителни затопляния.

Днес облачността ще бъде променлива, по-често значителна. Дневните температури ще достигнат 5 до 10 градуса, в южните и югоизточни райони все още до 13-14 градуса. Ще духа до умерен северозападен вятър и с него ще нахлува по-студен въздух.

По-късно след обяд от запад ще започнат превалявания от дъжд, по високите места на запад и  север - от сняг. Вечерта валежната зона ще се придвижва на изток.

През нощта ще бъде облачно, с превалявания от дъжд и сняг. Ще духа до умерен северозападен вятър. Дъжд ще вали в Горнотракийската низина и по морето, а сняг - в Северна България, както и по високите западни котловини. В София също ще превали сняг, но съществена снежна покривка няма да се образува. Все пак, сутринта някои квартали могат да побелеят за кратко. Тънка снежна покривка ще се образува най-вече в планините и в Предбалкана.

До сутринта от запад на изток преваляванията бързо ще спират, най-късно в крайните източни райони. Минималните температури ще бъдат от около минус 5 до плюс 2 градуса.

В столицата ще бъде студено, с минимална температура минус 4, минус 5 и дневна около 2 градуса.

През деня облачността ще бъде значителна, с по-съществени разкъсвания и намаления по поречието на Дунав. Температурите след обяд ще достигнат 2 до 7 градуса в повечето места.

 Над голяма част от континента температурите за зимни, около и под нула градуса.

По-топло е на юг, по Средиземноморието, където ще превали и дъжд. На Балканите, се настанява студена въздушна маса, но бързам да ви зарадвам: тя няма да се задържи задълго и към средата на седмицата времето ще се затопли.

У нас в сряда денят ще започне със сравнително студено време и разкъсана облачност, увеличаваща се от запад. Минималните температури ще бъдат от около минус 5 до нула градуса. през деня ще бъде облачно, в източните райони ще се появи слаб вятър от югоизток.

Дневните температури ще бъдат от малко над нулата на запад и северозапад до 7-8 градуса в крайните югоизточни части на страната. След обяд и привечер от запад ще започнат превалявания от дъжд и сняг, като навсякъде, освен в крайните северозападни райони снегът ще премине в дъжд. По високите полета и на северозапад не са изключени поледици. 

В четвъртък във височина ще се пренася доста топъл въздух. Температурите ще се повишават. Минималните ще бъдат от минус 2, минус 3 на места на северозапад до плюс 3-4 градуса на юг и изток, а дневните ще бъдат най-често от 6 до 11, в Източните Родопи до 13-14, а на северозапад, където ще остава мъгливо и с ниски облаци - под 4-5 градуса.

В петък затоплянето във височина ще се усети по-осезаемо и в приземните слоеве и минималните температури ще са от 1-2 на северозапад до 10-11 на югоизток и изток, където ще духа до умерен и временно силен югозападен вятър. През деня облачността ще бъде значителна, на изток - предимно средна и висока, а дневните температури ще достигнат от 5 на северозапад до 15-19 градуса в крайните източни и югоизточни райони. Ще остане почти без валежи, като такива са възможни само в крайните северозападни райони.

В събота ще остане топло за сезона, а в неделя през страната ще премине студен атмосферен фронт и от запад на изток ще превали за кратко. Валежите в низините ще са предимно от дъжд.

Макар да е рано за сигурни прогнози, към момента прогнозите на моделите не сочат съществена зимна обстановка и валежи от сняг за Коледните празници. Следете ежедневните ни актуални прогнози в следващите дни.