Съобщението е на Guardian: "Основният в света обект за измерване на глобалните нива на въглероден диоксид е спрян."

Изданието съобщава: "Националната океанска и атмосферна администрация (НОАА), която контролира съоръжението, заяви, че електропроводите към обсерваторията са прекъснати, а пътят за достъп до обекта вече е недостъпен поради потока лава, идващ от вулкана."

Той добавя: "Измерването на нивата на CO2 в света, което се извършва на Мауна Лоа от 1958 г. и се превърна в ключов показател за ескалацията на климатичната криза, е спряно поради изригването, а осемте души научен персонал на обсерваторията нямат достъп до инструментите си.

Говорителка на Noaa заяви, че учените се опитват да формулират алтернативен план за продължаване на измерването на CO2, като например преместване на оборудването на друго място."

Асошиейтед прес съобщава историята, но отбелязва: "По света има стотици други обекти за наблюдение на въглеродния диоксид."

По време на изригването на Мауна Лоа през 1984 г. станцията е била изключена за 36 дни, но глобалният мониторинг е продължил и дългосрочните записи все още са пълни, заявил е заместник-директорът на лабораторията Колм Суини.

Позовавайки се на Суини и друг изследовател, новинарският бюлетин казва, че е "малко вероятно" сегашното изригване да промени значително глобалните температури. Axios също публикува историята.