През следващите няколко дни времето у нас ще остане горещо и в повечето райони - предимно сухо. Температурите ще бъдат с няколко градуса над обичайните дори за най-горещото време на годината през юли и август, а спрямо тези през юни - с 6-8 градуса в повечето места.

До края на днешния ден ще бъде слънчево, но с висока запрашеност на атмосферата, заради северноафриканския произход на въздушната маса над страната. Дневните температури ще достигнат 34 до около 38-39 градуса. Привечер, отначало над североизточните райони, ще се появи умерен и временно силен североизточен вятър. С него в приземните слоеве ще прониква условно по-хладен въздух, но понижението на температурите утре ще бъде почти символично.

Въпреки, че климатично лятото започна отдавна, астрономическото лято започва няколко минути преди полунощ в края на днешното денонощие и това е най-ранното начало  на лятото от повече от 200 години насам.

През нощта ще бъде ясно или с незначителна облачност. Ще се появи вятър от изток-североизток, който в Дунавската равнина ще се усили до умерен, в някои централни части - временно силен.

Минималните температури утре сутрин ще са от 17 до 22 градуса.

През деня ще бъде слънчево, с купести облаци, но без валежи. Вятърът ще бъде от изток, слаб. Дневните температури ще достигнат 31 до 36 градуса, на югозапад до 37-38, а по морето -с няколко градуса по-ниски.

В Европа температурите най-сетне постепенно ще се повишават и в западните и северни части, но там все още ще бъде нестабилно с превалявания в някои райони.

Горещо остава на балканите и в централните части, с температури на нашия полуостров, близки до 40 градуса в някои места.

През нощта срещу събота ще бъде предимно ясно, в Дунавската равнина и източните райони със слаб, до умерен вятър от изток. Минималните температури ще са от 15 до 20, по брега на морето и в западната част на Дунавската равнина до 21-22 градуса.

В съботния ден ще бъде слънчево, с купести облаци около планините, но малка вероятност за валеж. Дневните температури ще са от 32 до 37 градуса. Ще духа слаб източен вятър.

В неделя минималните температури ще бъдат без промяна, както и дневните - от 32 до 37 градуса, с няколко градуса по-ниски по крайбрежната ивица. След обяд и привечер около и над планините на запад и югозапад на места ще превали и прегърми, ще има и локални градушки.

В понеделник остава слънчево и горещо, с температури от 32 до 36-37 градуса, отново малко по-ниски по брега на морето. След обяд ще се развива купеста облачност и отново около планините на запад и най-вече югозапад са възможни краткотрайни валежи. Такива не са изключени и на отделни места по поречието на река Дунав.

И през следващата седмица ще остане горещо, с дневни температури в повечето места най-често от 31-32 до около 36-37 градуса. В западната половина на страната в различни райони, към средата ѝ атмосферата ще бъде частично неустойчива и ще има места с краткотрайни валежи, гръмотевици и локални, но вероятно по места интензивни градушки. Повече за тези процеси очаквайте в прогнозите ни в следващите дни.