Оман планира да построи една от най-големите централи за зелен водород в света, за да превърне нацията производител на петрол в лидер в технологиите за възобновяема енергия, съобщава Guardian.

"Строителството трябва да започне през 2028 г. в провинция Ал Уста на Арабско море. Той ще бъде изграден на етапи, с цел да бъде с пълен капацитет до 2038 г., захранван от 25 гигавата вятърна и слънчева енергия.

Консорциумът от компании зад проекта за 30 млрд. долара включва държавната компания за петрол и газ OQ, базираният в Хонг Конг разработчик на възобновяеми ЕИ InterContinental Energy и базираният в Кувейт енергиен инвеститор Enertech.

" КОгато заработи, централата ще "използва възобновяема енергия за разделяне на водата с електролиза, за да произведе зелен водород, който е в състояние да замести изкопаемите горива, без да произвежда въглеродни емисии", се казва в изданието.

В други новини за водорода, Ройтерс съобщава, че "Австралия може да доставя на Япония един милион тона" зелен "водород годишно до 2030 г.,

Това прогнозират разработчиците на проекта, ако разходите могат да бъдат намалени рязко и транспортните предизвикателства да бъдат преодолени".