Службата за бърза помощ "Едхи" съобщава, че през последните шест дни е откарала около 568 тела на хора в градската морга на Карачи в Пакистан - в сравнение с обичайните 30-40 тела на ден - според репортаж на BBC News.

>>>>>Виж снимки>>>>>

Въпреки че е "твърде рано да се каже каква точно е причината за смъртта във всеки един от случаите", новината идва в момент, когато температурите в града достигнаха над 40C, а високата влажност на въздуха създава усещане за горещина до 49C, се обяснява в статията.

Очаква се горещата вълна в града да продължи до следващата седмица, а в статията се отбелязва, че "експертите са съгласни, че подобни екстремни метеорологични явления стават все по-чести и интензивни в резултат на изменението на климата".

Според пакистанския вестник "Dawn" много от телата, които са били извадени от спасителните служби в Карачи, са на наркомани, които според здравните служители са починали от излагане на прекомерна топлина.

Индийският вестник "Експрес" съобщава, че според ръководителя на фондация "Едхи", която управлява линейките, в града липсва място в моргата. В статията се отбелязва, че на фона на горещата вълна много жители са принудени да търпят "дълги часове" на "прекъсване на електрозахранването" и спиране на тока.

Ройтерс съобщава, че "летните горещини влошават условията в Газа, където почти всички 2,3 милиона жители са били прогонени от домовете си заради военната кампания на Израел". Той добавя, че населението почти няма електричество и има малко чиста вода.

В САЩ вестник "Бостън Глоуб" съобщава, че горещата вълна в Нова Англия през миналата седмица е довела до "рязък скок" на броя на хората, посещаващи болничните спешни кабинети.

В статия на климатолози за Conversation за неотдавнашната гореща вълна в източната част на САЩ се подчертава, че жегата "е била необичайно ранна и продължителна в сравнение с типичните модели". Те подчертават въздействието на изменението на климата.

Отделно от това Associated Press посочва, че малко хора в засегнатите от наводнения щати от Средния Запад на САЩ - включително Небраска, Южна Дакота, Айова и Минесота - имат застраховка срещу наводнения.

Междувременно юристи от неправителствената организация Public Citizen написаха меморандум, в който заключават, че прокурорите в Аризона могат "основателно да повдигнат обвинения в убийство срещу големите петролни компании" за хората, загинали в резултат на горещата вълна, обхванала щата през юли миналата година, съобщава Guardian.

В статията се обяснява, че макар през последните години 40 града и щата да са подали искове срещу големи петролни компании във връзка с изменението на климата, "всяко от тези съществуващи дела се основава на граждански обвинения, като например правото на непозволено увреждане и защита срещу рекет". В отделна статия "Гардиън" съобщава за "рязко нарастване" на броя на съдебните дела за климата, заведени срещу компании по целия свят.