Върховете на най-високата гръцка планина - Олимп, се "облякоха" в бяло, а първите снежинки паднаха и в селището Нимфео край Флорина, Северна Гърция, съобщава агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

През нощта в планината на височина от 2650 метра е измерена температура от -6 градуса, а дебелината на снега е от 3 до 5 сантиметра. В Нимфео температурата спадна до 1 градус.

>>>Виж снимки от Олимп>>>

Властите съветват туристите, които планират преходи на Олимп, да поддържат връзка с хижите, които ще останат отворени до края на октомври.

На пръв поглед новината звучи куриозно - в топлата Гърция да падне сняг преди това да се случи в България, в която Мусала е почти на 3 километра над морското равнище. Обяснението обаче е просто: у нас снежната граница за кратко беше дори под 1700 метра, но по планините в местата с подобна надморска височина просто нямаше валеж.

Както Vremeto.dir.bg писа преди процеса, той трябваше да протече на фона на активно нарастващ гребен на високо налягане и валежите бяха съвсем символични или никакви. Следващият процес, с доста повече валежи, очакваме в края на тази и началото на следващата седмица, но въздушната маса над страната ще бъде по-топла от сегашната с няколко градуса. Въпреки това, на Мусала не е изключен сняг, следете прогнозите ни.

 

ИЗБРАНО