Националният институт по метеорология и хидрология обяви за днес предупредителен жълт код за значителни валежи от сняг в планинските райони на пет области в югозападната част от страната и от дъжд - в три области в Югоизточна България. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

За днес с жълт предупредителен код за валежи от сняг са областите: Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали. Валежи от сняг ще има в планинските райони на тези области, където до края на денонощието ще се натрупа снежна покривка от 10 до 20 сантиметра. По проходите ще има и навявания.

С жълт код за значителни валежи днес са областите: Хасково, Ямбол и Бургас, в които валежите ще достигнат до 35 литра на квадратен метър.

От НИМХ обявиха за утре, 14 декември, жълт код за продължаващи валежи от сняг в планинските райони на шест области в Южна България. Това са Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Стара Загора и Сливен.

Усложнена остава обстановката в общините, където проливните валежи предизвикаха наводнения и свлачища. Бедствено положение има в 4 общини в Пиринско - Симитли, Гърмен, Благоевград, а от полунощ и в Петрич, както и в пловдивската община Садово, където река Чая скъса дига.