В следващите няколко дни ще се радваме на малко по-високи, нормални пролетни температури около и над 20 градуса, но ще има и места с кратки превалявания, а и гръмотевици.

До края на деня днес облачността ще бъде променлива до незначителна, малко повече - преди обяд над източната половина на страната. Краткотрайни превалявания са малко вероятни, на изолирани места на изток и в планините. Дневните температури ще бъдат от 14 до 19 градуса. Ще духа слаб вятър от север-северозапад.

През нощта над западните райони ще има значителна, но предимно средна и висока облачност, а на изток ще бъде ясно. Там ще духа слаб вятър от север, в Дунавската равнина - от изток. Минималните температури ще бъдат от 2 до 7 градуса.

През деня ще се развива купеста облачност, но краткотрайни превалявания са възможни само в планините на Югозападна България. Дневните температури ще бъдат от 15 до около 20 градуса.

В неделния ден температурите ще се повишат още и минималните ще бъдат от 6 до 11, а дневните ще достигнат 18 до 23 градуса. Облачността ще бъде променлива, купеста, по-значителна около планините и след обяд. В планинските, полупланинските райони и само на отделни места в низините ще превали и прегърми.

В понеделник значителна купеста и купесто-дъждовна облачност ще има над югозападните, западни и крайни североизточни райони. Там след обяд ще има превалявания и гръмотевици. Минималните температури ще бъдат от 5 до 10, а дневните от 18 до 23 градуса.

По време на трите почивни дни морето няма да става за къпане - температурата на водата там е все още много ниска: 11-12 градуса. Но за разлика от много райони във вътрешността на страната, ще бъде предимно слънчево или с незначителна облачност и малка вероятност за някакви превалявания.

Във вторник и сряда минималните температури ще са без съществена промяна. Краткотрайни превалявания ще има само във вторник над планините на юг. В сряда ще се увеличи облачността, но ще бъде предимно средна и висока. Максималните температури ще достигнат 18 до 22, 23 градуса.

Според предварителните прогнози, в навечерието на следващия тридневен празничен период, преди Гергьовден, атмосферата ще се лабилизира и на повече места ще има валежи и гръмотевици, а температурите през деня ще се понижат.