Според заключението на проучване, половината от ледниците в света - замръзнали резервоари, осигуряващи три четвърти от световните запаси от вода - могат да "изчезнат" до края на века при затопляне с 1,5 C.

Въпреки това, тъй като в момента светът не е на път да достигне 1,5 С, изследването установява, че обещанията на страните, дадени на срещата на върха COP26 през 2021 г., които могат да доведат до затопляне от 2,7 С, ще доведат до "почти пълно обезледяване на цели региони", включително Централна Европа, Западна Северна Америка и Нова Зеландия.

Ако глобалното затопляне достигне 4C, 83% от ледниците в света могат да изчезнат, се казва още в проучването.

Освен че осигуряват по-голямата част от сладководните ресурси в света, ледниците поддържат уникални екосистеми и в много части на света се смятат за свещени.

Изследването, публикувано в списание Science, е първото, което разглежда вероятната съдба на всичките 215 000 ледника в света чрез моделиране с висока резолюция.

Пред Carbon Brief водещ глациолог, който не е участвал в проучването, описва "отрезвяващите" резултати като "най-изчерпателния и строг анализ на бъдещите тенденции при ледниците до момента".

За много общности - от перуанските Анди до непалските Хималаи - ледниците се смятат за дом и физическо проявление на боговете, като значението им далеч надхвърля материалната стойност.

Причиненото от човека изменение на климата вече води до широко разпространено намаляване на ледниците, като през последните две десетилетия темповете на загуба се ускоряват.

В новото изследване са използвани усъвършенствани модели за прогнозиране на промените във всички 215 000 ледника на Земята от 2015 г. до 2100 г. при широк спектър от сценарии - от бъдеще, в което глобалното затопляне успешно се задържа на ниво от 1,5 °C, до свят, в който температурите достигнат 4 °C.

Резултатите сочат, че ако затоплянето се задържи до 1,5 °C, 49 % от ледниците могат да изчезнат напълно до 2100 г., като "поне половината" от тези загуби ще настъпят преди 2050 г. Освен това се очаква ледниците да загубят една четвърт от масата си, което ще доведе до покачване на морското равнище с 90 мм.

При температура от 4С 83 % от ледниците могат да бъдат загубени. При това ниво на затопляне се очаква ледниците да загубят 41 % от масата си, което ще доведе до повишаване на морското равнище със 154 mm.