Глобалното затопляне е повишило най-силно температурите в Арктика, но и в обичайно най-студените области на планетата ни климатът видимо се променя.

>>>Вижте снимки от живописната северна област-полюс на студа>>>>

В навечерието на 24 октомври по-голямата част от Якутия беше под влиянието на антициклон.

Валежи почти нямаше, а през деня въздухът се затопляше забележимо, особено в североизточната част на републиката, където средната дневна температура надвишаваше климатичната норма с 9-10 градуса.

В населеното място с име Уст-Мома термометърът спря на 4.4 гтрадуса, а предишният абсолютен максимум за 24 октомври, 1,5 градуса. Тое е бил отбелязан през 1999 г. 10.8

В Якутск вчера са измерени близо 4 градуса, а предишният рекорд е бил през 2008 г. -2.2 градуса. Следва да се има предвид, че по това време на годината там вече обикновено се е възцарило царството на студа и околонулеви температури са истинска рядкост, видно и от историята на рекордите.

Между другото, това е третият пореден ден за края на октомври, в който се подобряват рекордните максимуми.

В началото на новата седмица от Забайкалиието към тези области ще започне да се издига циклон и свързаните с него атмосферни фронтове.

На запад, на юг и в центъра ще има снеговалежи с различна интензивност и продължителност, а на югозапад на места - силен вятър.