Валежите ще останат под обичайните до края на септември, но и през следващите два месеца.

Това сочат прогнозните карти на американската НОАА за Балканите, особено източната им част, в която попада и нашата страна.

Освен у нас, силна суша ще има в Черноморския регион, както и големи части от Средиземноморието. Над обичайните ще бъдат валежите в Северозападна Европа. Вижте картата с прогнозата на НОАА за октомври:

Прогноза: тежката суша у нас ще продължи и през есента

Снимка: НОАА

У нас през лятото количествата валежи бяха много контрастни: до 2-3 пъти над нормата в Западна България или поне в отделни нейни региони и почти никакви или значително под обичайните - в източните райони.

Това протече на фона на като цяло по-високи от обичайните за класическите лета от миналия век температури. Юни остана почти в норма, със само около половин градус над обичайното средно за страната. С напредването на лятото аномалиите растяха и за юли имахме градус и половина, а за август - над два градуса и половина по-високи средномесечни от нормалните.

Според прогнозните карти на американската метеоагенция, есенните месеци ще бъдат с близки до нормалните температури, а само септември ще бъде значително по-топъл от обичайното.

Следва да се има предвид, че макар и сериозен източник, НОАА не е последна инстанция, нито прогнозите и са разписание, а просто прогнози, с всички несъвършенства на дългосрочните предвиждания.

Въпреки това, актуалните тенденции от последните месеци сочат, че в частта за очакваните поднормени валежи вероятността за подобни сценарии е достатъчно висока.