Нов Южен Уелс, най-населеният щат на Австралия, е в плен на най-жестоката суша за повече от половин век. През последните седмици към нея се добави и продължителна гореща вълна, което е прецедент, тъй като в момента Южното полукълбо е в разгара на зимния си сезон.

>>>Виж галерия от снимки от щата>>>

По-голямата част от Австралия страда от суша, но за Нов Южен Уелс тя е най-свирепата за повече от половин век, от 1965 година насам.

Правителството на щата заяви в събота, че 100% от територията на Нов Южен Уелс, а именно 800 000 квадратни км (площ колкото почти 8 територии на България) са в плен на сушата. Резервоарите за вода на фермите са почти пресъхнали,  изсъхват както житните култури, така и лозови насаждения.

Предполага се, че сушата ще продължи в продължение на още три месеца, така че земеделските производители трябва да решат дали да продължат да се хранят животните или просто да ги продават.

Правителството на щата съобщава, че заради увеличения брой на кенгурата,  земеделските производители имат право да ги отстрелват, тъй като местният вид се конкурира с овцете и едрия рогат добитък за и без това оскъдните пасища, страдащи от незапомнената суша. Освен това е намалена и бюрокрацията при получаването на въпросните разрешителни за отстрел.

Мнозина природозащитници предупреждават, че с подобни мерки би могла да бъде застрашена популацията на местните торбести бозайници.