Редкият новозеландски вид птица Кеа, който е критично застрашен от изчезване, вероятно се е заселил в планините, за да избегне хората.

Според изследователи тази адаптивност може да помогне на вида да оцелее в климатичната криза, съобщи електронното издание на в. "Гардиън", цитирано от БТА.

>>>>Виж галерия от снимки на папагала Кеа>>>>

Кеа се смятат за единствените в света планински папагали. Учени, анализирали генома и фосили от вида са установили, че кеа някога са обитавали и други части на Нова Зеландия.

Глобалното затопляне застрашава сериозно планинските видове, защото с повишаването на температурите планинските зони намаляват, конкурентни видове от други райони се заселват в тях и местните видове са застрашени от изчезване. Европейски учени например установиха, че до 22 на сто от видовете, изследвани по ледниците в италианските Алпи, ще изчезнат, когато те се стопят.

Изследователи от университета в Отаго са проучили пълната информация за генома на кеа и на подобния на него папагалоподобен вид местна птица кака. Те са открили особени различия в геномите, свързани с живота високо в планините. Така специалистите са стигнали до извода, че кеа не е единствено планинска птица, а по-скоро използва високопланинските райони за обитание, избягвайки по-ниските терени.

"Не съществуват никакви физиологични причини, които да попречат на кеа да живее по-ниско. Птицата ще оцелее и на морското равнище, и високо в планината", каза един от ръководителите на изследването Майкъл Нап.

Той подчертава, че вероятността кеа да са избягали в планината от хората все още е спекулативна, тъй като няма достатъчно информация, за да се установи връзка между разширяването на обитаваните от хората зони и преместването на птиците към планинските райони. Но след като се установи, че кеа могат да обитават равнинни райони, е логично да се изследва какви са причините за преселването им.

Според учените, ако глобалното затопляне значително ограничи планинския хабитат на папагалоподобните птици, те биха могли да се върнат в горите в по-ниските райони.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Молекюлар Еколъджи"