Вече е септември, а в Чукотка още царят нехарактерни за региона  летни горещини. В този суров край в момента средната дневна температура на въздуха е над обичайните стойности с 4-6, а на север с повече от 10 градуса.

Паднаха и редица температурни рекорди.

>>>Виж галерия от снимки на суровата инак субполярна област в Крайния далечен Изток на Азия>>>

Нови рекордно високи температури през първия ден от септември се регистрираха на остров Врангел, +12.7 градуса, като старият рекорд от 2007 г. беше със стойност от +11.8 градуса, т.е подобрението е с един градус.

В Уелен, най-източното село на Русия, термометърът се задържа на +13,5 градуса, което е по-високо от предишния само с 0,3 градуса през 1991 година.

Рекорд имаше и в Анадир, столицата на окръг Чукотка, +18,3, а предният +17,5 е наблюдаван през 2016 г .; в Pevek +18,4, което е по-високо от предишната стойност през 2007 г.

През следващите дни през Чукотка ще премине циклон, който ще отвори път за студения въздух от към брега на Арктика в тила си и температурите ще се понижат с 3 до 8 градуса. Въпреки това, по-голямата останала част от територията на чукчите ще бъде в топлия циклонален сектор.

При променлива облачност температурите ще достигат 17- 22 ° С. и вероятността за нови рекордни високи температури е голяма.