С края на лятото и началото на студеното полугодие, с все по-голям интерес се налага да следим времето на североизток от нас: в Украйна и най-вече европейската част на Русия. Защо се налага това? Защото през зимата, при типа циркулация, който "внася" въздушни маси от тези територии към Балканите, често имаме най-студените зимни (но и есенни) периоди.

Какво е положението в момента там?

По-голямата част от европейската територия на Русия все още е под опеката на огромен антициклон, чийто център в сряда се намира над Средна Волга. Слънцето осигурява августовска топлина, а средната дневна температура още е 2-4 градуса над дългогодишните стойности. Най-горещо е на север и северозапад, където бяха подобрени абсолютните максимални температури за 10 септември.

В района на Мурманск, в Краснощелие, е актуализиран рекордът от преди шест години, през 2013 г. е било +18,8, сегашният +19,1.

В Каргопол, който се намира в района на Архангелск, новият абсолютен температурен максимум за 10 септември вече е 22,4 градуса, което е с 0,6 градуса по-високо от предходното постижение, което е от 1992 г. Във Вологда също беше актуализиран рекордът, а новият +23.1, при 22.5 зотбелязан преди 10 години. В село Витегра (област Вологда) въздухът се затоплил до +23,7, което е с 0,9 градуса по-високо от предишното постижение, преди почти четиридесет години.

Рекордите бяха актуализирани и в Ленинградска област: във Виборг новият рекорд беше +25,2 градуса, предишният +21,6 е наблюдаван през 1955 г.. В Тихвин +27, предишният +24,4 е регистриран през 1972 година. Сред рекордьорите е област Псков, във Велики Луки новият абсолютен максимум е +26,2, което е с 0,4 градуса по-високо от предишния, който е от 1972 г.

Рекордна за септември жега беше регистрирана и в централните райони на Русия. В Рибинск (област Ярославъл) на 10 септември въздухът се е загрял до +24,4 градуса, което е само с 0,1 градуса по-високо от предишното през 1972 г. но все пак е нов рекорд.  +25,9 са регистрирани в Тула, а преди 18 години на този ден е било +25,2 градуса.

Периодът на топло време обаче се приближава към своя край. От запад циклоните все повече застрашават тази проточила се лятна антициклонална идилия. През идния уикенд дъждове ще обхванат голяма част от европейската територия на Русия, жегата ще отстъпва и изчезва. 

Това е и своеобразна подготовка за очакваното рязко есенно застудяване у нас през следващата седмица.